Може би сте чували за множество съдебни дела завеждани от Facebook срещу уеб сайтове, в чието име се съдържа думата “книга” (book). Те не разполагат с никакви регистрирани търговски марки на думата, но правата над съответната дума, могат да бъдат предявени, въз основа на използването на термин, въпреки че все още няма регистрирана търговска марка със дадената дума.

Изглежда, че са успели да “сграбчат другите за топките”, добавяйки известие “прегледана” версия на тяхната “Декларация за права и отговорности” – споразумение, с което всеки потребител тихомълком се съгласява да използва Facebook. А това би могло да помогне на “социалният медиен гигант” при евентуално бъдещо завеждане на съдебни искове срещу сайтове, използващи името.

Университетският преподавател от университета в Минесота – проф. Уилям МакГъверан, казва:

Нерегистрираните марки са често срещани в САЩ. Правата произтичат от употребата им, няма регистрация (макар тя да дава някои други предимства). Ето как Facebook може да се опита да претендира за думата “book” (съдържаща се в името). Ако видите знака “” след съответното име, това означава, че името не е регистрирано като търговска марка, а ако видите буквата “r” , това означава, че е регистрирана.

Други имена, които компанията Facebook е регистрирала като търговски марки са “face”, “wall”, “poke” и “like”.

Изображение: ralphmayhew.com

Източник: Serious facts

336 Прегледа