Странният пейзаж на провинция Трансваал крие в себе си най-важните природни богатства на Южна Африка. По тези земи през XIX век се установяват бурите, последвани от нови заселници от всички африкански култури.

Нелсън Мандела – човекът, който даде надежда на „носа на Африка“

В течение на 80 години Южноафриканската република е страна на апартейда, в която коренното население е постоянно обект на дискриминация. С премахването на апартейда през 1991г. политическите лидери, начело с Нелсън Мандела, полагат усилия за интеграцията на бялото и цветнокожото население.

Повечето колонизатори, установили се на териториите около град Кейптаун (основан през 1652г.), са холандци. Те се наричат „бури“ (селяни) и създават свой собствен език, наречен „африкаанс“. През 1795г. тук идват британците и превръщат страната в колония. През 1836г. хиляди бури напускат страната и започват „големия преход“ в търсене на нови места за живеене, за да избягат от британското господство. След многобройни конфликти, през 1899г. избухва Войната на бурите, която завършва през 1902г. с победа на британците. С течение на времето все повече от републиките на бурите се анексират от британците и през 1910г. се групират в Южноафрикански съюз със статут на доминион в рамките на Британската империя.

От 1911г. в новата провинция на британската корона започва въвеждането на система за расова сегрегация – цветнокожото население няма право на глас и не може да притежава земя извън резерватите, а отношенията между хората с различен цвят на кожата се наказват със затвор.

От 1989г. управлението на президента Клерк започва да се отдалечава от расовата сегрегация, премахната през 1991г. Нелсън Мандела (който прекарва 26 години в затвора) – лидер на Националния африкански конгрес, печели първите свободни избори, в които вземат участие всички жители на републиката.

Икономика

Природните богатства, които има са злато (най-големите залежи в света 30% от световното производство), платина (най-големите залежи в света, 70% от световното производство), въглища, желязо, хром, манган, диаманти, природен газ. Развито от селското стопанство е отглеждането на царевица, картофи, захарна тръстика, грозде (седмо място в света). Овцевъдство и рибовъдство. От промишлеността, развита е: хранително-вкусовата, текстилната, металургичната и химическата. Има износ на ценни метали, диаманти и въглища.

Интересни факти

 • През 1997г. Нелсън Мандела се отказва от лидерството в Националния африкански конгрес и Тхабо Мбеки става новият президент на страната.
 • Диамантената мина „Биг Хоул“ е най-дълбоката дупка, изкопавана от човешка ръка. Тя се намира на запад от Блумфонтейн, в близост до Кимбърли. Диаметърът й е 463м, обиколката – 1600 м, а дълбочината – 1112м.
 • На езика банту Южна Африка е „Азани“.
 • Най-южната точка на африканския континент е Иглен нос. Там се намира морски фар, построен през 1849г., с табела с надпис „Най-южната точка на Африка“.

Южноафриканската република заема най-южната част на континента и има изключително разнообразен пейзаж. Климатичните условия са също много променливи – от пустинята Калахари до климат от средиземноморски тип по южните брегове.

Южноафриканска република – миниатюра на африканския континент

От географска гледна точка ЮАР е отражение на целия африкански континент – пейзажите са разнообразни, а климатът се променя от средиземноморски до тропически.

Най-голямата част от ЮАР е заета от възвишения – плато с височина между 1000 и 1400 м. Склоновете му се спускат стръмно към морския бряг, но в центъра на страната над него се извисяват изолирани върхове и продълговати възвишения.

Някогашната богата растителност на ЮАР е пострадала силно от прекалено многото пасища, а също от горските и земни пожари. Сега има 3% от територията на страната е покрита с гори, а централното плато е заето основно от степи. Многобройните туристи, които посещават ЮАР след премахването на апартейда, са привлечени и от уникалната фауна. В десетте национални парка (най-големият от тях е Националният парк „Крюгер“ в Трансваал с площ от 20 000 кв. км) живеят слонове, различни видове антилопи, хиени, хипопотами и крокодили. В националния парк „Маунтийн Зебра“ с успех са върнати към естествените си условия на обитаване планинските зебри, които са застрашени от изчезване, докато в Националния парк „Хлахлуе“ живеят под защита черни и бели носорози.

Едно пътуване до ЮАР задължително трябва да включва и посещение на град Кейптаун. Тук Атлантическият океан се среща с Индийския и векове наред това място предизвиква фантазията на моряците и пътешествениците.

Забележителности

 1. Йоханесбург – Ориентал Плаца, Хилброу, Сантаун Сити, Голдън Рийф Сити;
 2. Претория – паметник Вортрекер, Юниън Билдингс;
 3. Кимбърли – Биг Хоул;
 4. Дърбан – Голдън Майл, Индианския квартал;
 5. Кейптаун – Ботаническата градина, планината Тейбъл;
 6. Бофутатсуана;
 7. Три Рондавелс – каньон на река Блайд, Трансваал;
 8. Водопад Ауграби;
 9. Долина на хилядите хълмове (Натал);

Изображение: Pixabay

308 Прегледа