По следите на една изчезнала цивилизация

Мексиканското правителство, заедно с тези на Белиз и Гватемала, полагат усилия за развитието на туризма на полуостров Юкатан. Останките от цивилизацията на маите и красотата на тропическата природа са истински съкровища за този край. Въпреки това парите, похарчени от туристите от цял свят, отиват най-често в джоба на избрани.

През 1574г. (след завладяването на Юкатан) испанците подчиняват цяло Мексико. Най-значимата цивилизация на полуострова отдавна е започнала да запада. Още от 3 000г.пр.Хр. маите използват собствена писменост и календар, а между IV-Xв. Съществуват най-малко 110 пулсиращи от живот политически и религиозни центрове. В края на Xв. маите водят битки с толтеките, които идват от Централно Мексико, и се оттеглят в северната част на Юкатан. Причините за мълниеносния упадък на цивилизацията на маите остават неизвестни и до днес. Тези индианци никога не са били напълно побеждавани от испанците. През XVIв. Потомци на маите в продължение на 20 години се съпротивляват срещу нашествието на конквистадорите. Едва през XXв. Мексиканците получават контрола над цял Юкатан. Оцелелите маи се оттеглят в дивата област Кинтана Роо, която е разположена в югоизточната част на полуострова и където бушуват епидемии от тиф. Сега потомците на индианците от Юкатан се прехранват от туризъм или работят на надница.

Сред забележителностите тук са: Джунглата със специфичната си флора и фауна, както и прекрасните плажове. Укрепените градове Кампече, Канкун, Чумайел (църквите от колониалната епоха, датиращи от XVI и XVIIв., хасиендата в Исла Мухерес), Козумел, Мерида (Сиудад Бланка), Прогресо. Археологическите паметници в Чичен Ица, Коба, Хайна, Кабах, Лабна, Уксмал, Тулум.

По отношение на икономиката, развито е извличането на естествен каучук и сезал. Риболовът също е развит. Развит е и туризма, както и търговията със занаятчийски предмети.

Интересни факти

  1. Пирамидата „Ел Кастильо“ в Коба (Кинтан Роо), висока 42м, е най-високата постройка на моите в Юкатан, запазена до днес.
  2. Археологическата забележителност Чичен Ица е резултат от обединението на цивилизациите на маите и толтеките.
  3. Над 12 милиона индианци загиват по време на испанското нашествие между 1519 и 1570г.
  4. Маите са били изкусни майстори. Жилищата им завършвали с покриви във формата на стълби, укрепени от арки, и имали необходимите познания за строеж на сгради, високи няколко етажа.

Влажната тропическа гора, обширните тресавища и тайнствените градове на маите са само една част от образа на Юкатан. На полуострова, разделен между Мексико, Гватемала и Белиз, има и многобройни плажове и курорти (като прочутия Канкун), които привличат вълни от туристи.

Юкатан – на границата на два континента

Полуостров Юкатан, покрит от тропически гори, дължи очарованието си на естествената си изолация. Тук се е развила не само една от най-старите и забележителни човешки цивилизации, но и уникален и разнообразен животински свят.

Юкатан привлича многобройни туристи най-вече благодарение на уникалната си природа. Гъстата джунгла, разположена върху варовиково плато, е заобиколена от километрични плажове с лагуни и тресавища, покрити с мангрови дървета. Природата на Юкатан се развива в почти пълна изолация от повече от 100 милиона години и по тази причина флората и фауната чувствително се различават от видовете , които виреят в съседните области. Ботаниците са преброили тук над 8000 вида растения, 1 200 вида пеперуди и 600 вида птици (повече, отколкото има в цяла Европа). Полуостровът е обитаван от оцелоти, ягуари и пуми, от птиците фламинго и колибри, както и от крокодили, змии и папагали.

Все пак туристите не идват тук само заради екзотичната флора и фауна. Те са привлечени също така и от останките от две ранни американски цивилизации – на маите и на толтеките. Маите се установяват в този район от 2000г. пр. Хр. Държавата им достига своя апогей между 300-900г.сл.Хр. Оттогава датират свидетелства за тяхното съществуване, пръснати из целия полуостров. Културните центрове Чичен Ица, Изамал, Дзибилчатун, Уксмал, Кабах, Сайил и Лабна са доказателство за прогреса, достигнат от тази цивилизация.

В Юкатан са се запазили интересни следи от колониалната епоха. През XVI в., францисканските монаси построяват тук богати църкви и манастири, а разкошните къщи на испанските плантатори са символ на богатството на завоевателите.

Изображение: Pixabay

270 Прегледа