Засенчените с палми плажове близо до Монтего Бей, на северния бряг на Ямайка, привличат всяка година вълни от туристи.

Денят, в който Господ се появи в Ямайка

Ямайската култура не може да бъде разбрана, ако не се вгледаме в мъжете с дълги коси, сплетени по характерния начин, известен като „дредлокс“. Те са привърженици на религията растафари, популярна и до днес в Ямайка. В миналото я разпространяват потомци на избягалите роби.

Императорът на Етиопия Хайле Селасие се приземява в Кингстън, столицата на Ямайка, на 21 април 1966г. Повече от 100 000 души, между които 10 000 растафарианци, го посрещат с песни. Летището прилича на море в националните цветове на Етиопия (зелено, жълто и червено). Между присъстващите е и младият Боб Марли, който по-късно популяризира растафарианската музика (регето) по цял свят.

Визитата на императора е сметната като изпълнение на предсказанието на растафарианските прорицатели, които по време на пороен дъжд, продължил няколко седмици, предрекли „Слънцето ще се появи тук, когато Господ слезе“. И действително слънцето се показва от облаците точно когато самолетът на императора спира на пистата на летището. Растафарианският култ, който се основава на сказанията от стария завет, смята Етиопия за родина на всички цветнокожи, а бившият император – за Месия. Растафарианството, социално-религиозно учение, се появява в Ямайка през 60-те години на XX век като продължение на движението „Завръщане в Африка“ (Back to Africa), основано в началото на миналия век от Маркус Гарви (1887-1940г.). Наименованието растафарианизъм идва от Рас Тафари Маконен (кръщелното име на Хайле Селасие – „рас“ е етиопска благородническа титла).

Интересни факти

  1. Името на Ямайка произлиза от езика аравк, говорен от автохтонното население: „Xaymaca” означава „страната на горите и водите“. Днешните жители са потомци на африкански роби, доведени тук, за да работят на плантациите.
  2. Ямайка е открита от Христофор Колумб през 1494г.
  3. През XVII-XVIII в. Ямайка е гнездо на пирати. Вината е на британците, които предлагат закрила на всеки, който ограбва и потапя испанските кораби.
  4. Не бихме могли да си представим Ямайка без регето, което е вдъхновено от карибската музика и монотонните ритми на африканските роби („steady beat”).

Ямайка, разположена в архипелага Големи Антили, е планинска страна, а най-високият връх е на острова Блу Маунтийн Пик.

Ямайка – в сърцето на Карибите

Ямайка, разположена в архипелага Големи Антили, е дива и романтична страна с великолепни плажове. Тук не липсват културни и етнически контрасти.

Ямайка е омагьосваща, а характерните за нея миризми задълго се запомнят: ароматът на жасмин, сладко-киселият мирис на нивите със захарна тръстика, миризмата на пиле на грил и на марихуана – наркотикът, чиито негативни ефекти привържениците на растафари пренебрегват.

Ямайка с дължина 235 км, е връх на отдавна потопена планинска верига. Най-високият връх на острова Блу Маунтийн Пик е висок 2 256м. Ямайският пейзаж е твърде разнообразен. Широките плажове, заобиколени от палми, са прекъснати от стръмни брегове, а вътрешността на острова е заета от хълмисти райони, поля и пасища.

От XVIII в. Ямайка живее най-вече от производство на захарна тръстика. Векове наред плантациите са пропивани от потта на робите. Робството е отменено през 1838г. От 50-те години на миналия век извличането на боксит е от основно значение за икономиката.

Сред забележителностите тук са: Кингстън и околностите му (Ботаническата градина с орхидеите), Порт Роайал (старите укрепления), Спаниш Таун (бившата столица на испанските колонизатори), родовата къща на реге звездата Боб Марли, планините във вътрешността на острова, северните брегове.

Изображение: Pixabay

651 Прегледа