WordPress е най-популярната система за управление на съдържанието, а разнообразието от безплатни или платени теми е изключително голямо!

За по-малко от 100лв можете да се сдобиете със професионално изглеждащ сайт.

В действителност, обаче, използването на готови теми – особено от хора, които грам не разбират дори основните неща от “кода” на сайта, може да им донесе сериозни главоболия!

Ще разгледам 3 случая:

В първият случай приемаме, че искаме да си купим премиум темплейт, защото е по-сигурно, сигурни сме в по-високото качество и т.н.

Често пъти, обаче, оставаме разочаровани от това, за което сме платили. Например, ThemeForest е най-известният сайт, от който можете да закупите платени теми. Всяка една, която се качва там се проверява, преди да бъде пусната за продажба. Въпреки това, обаче не веднъж съм се разочаровала от “готовите решения”.

Например, някои от темите, които се предлагат имат доста странен… начин за настройка. Те изискват използването на множество short-кодове, които трябва да се “нареждат” и донастройват посредством визуалният редактор. Така на външен вид резултата е страхотен, но от гледна точка на подредбата на самия код – става пълна каша.

Други теми пък струват около 50$ – една съвсем прилична цена, но след като я платите се оказва, че за да работи темата, както трябва е необходимо да инсталирате допълнителни безплатни плъгини, изтеглени от директорията на WordPress или да заплатите за премиум плъгин.

Има и вариант, при който се използва фреймуърк, което лично на мен не ми допада (от гледна точка на SEO, а и забавя зареждането на сайта, което е доста дразнещо).

Поради гореизброените причини, моят съвет е след като изберете тема, да потърсите и пиратско копие, което да инсталирате на някой безплатен хост, за да тествате. Разбира се, препоръката е само за тест, не за постоянно използване!

Вторият тип теми, на които можете да попаднете – това са пиратските темплейти. Те обикновено се предлагат в пакет с други премиум теми на 4-5 пъти по-ниска цена, отколкото е посочена от разработчикът. Най-често, обаче можете да ги намерите и в безплатен вариант.

Ако вече протривате ръце и нямате търпение да откриете откъде да си изтеглите такива теми – почакайте!

Не ви препоръчвам да ги използвате, тъй като “няма безплатен обяд”. Подобен тип теми, обикновено имат видими или скрити линкове или пък са заразени, което ги прави по-уязвими на хакерски атаки. Относно скритите линкове, не е задължително те да присъстват във футъра, хедъра, някъде из body-то и т.н. Те могат да бъдат скрити и чрез различни функции, които да ги направят напълно незабележими из хилядите редове код. Друг недостатък е, че много често линк към източника на пиратската версия на сайта е посочен в страницата 404. Повечето потребители не й обръщат внимание, но потребители, които попадат на несъществуващи страници, често виждат линк и надпис, подканващ да се посети посочения сайт.

Третият тип теми, на които можете да попаднете са безплатните. Множество такива има в официалният сайт на WordPress, но също така има и редица сайтове, които предлагат безплатни темплейти. И те крият опасностите на”пиратските” теми. Освен това, при тях може да има множество скрити линкове във файла functions.php или на други места като дори и там, тези спам линкове могат да навредят сериозно на Вашия сайт.

За да се предпазите от неприятни изненади, моят съвет е да използвате темплейти само от авторитетни, доказали се сайтове. Чрез Google, лесно можете да направите проучване и да потърсите отзиви относно темплейтите и техните автори.

И въпреки мненията, пак ви съветвам да проверявате и сами (доколкото можете) кода за евентуални скрити линкове, които могат да навредят на сайта ви и най-вече на неговата оптимизация!

Изображение: Pixabay
699 Прегледа