На границата между Непал и Тибет се извисява Еверест, известен като „покрива на света“. Той е не само най-високият връх в Хималайските планини, но и в целия свят.

Вълшебният връх

Много алпинисти и любители на силни усещания са изгубили живота си, опитвайки се да покорят най-високия връх на света. Въпреки това Еверест продължава да привлича с магическа сила експедиция след експедиция.

Гледани отдалеч, острите върхове на Хималаите приличат на кули на крепост от стари времена. При спускането на вечерта те се открояват величествено на фона на небето. В началото на XIX в., когато първите чужденци се появяват в Хималаите, покоряването на най-високия връх е само мечта. Мечтата става действителност едва през 1950г., когато първите смелчаци достигат връх Анапурна (8 091м). Тогава започват трескавите опити за покоряването на най-високите върхове на Земята, и преди всичко на Еверст. Възможно е той да е бил покорен вече през 1924г., когато англичанинът Джордж Малъри и неговите придружители са изгубили живота си на един от склоновете му. До днес не се знае дали Малъри е успял да достигне върха преди смъртта си. Първите хора, стъпили на Еверст на 29 май 1953г., са новозеландецът Е. П. Хилъри и шерпът Тенсинг Норгей. Те използват кислородни маски, защото по това време се смята, че изкачването на такива височини не е възможно без тяхна помощ. Австрийците Райнхолд Меснер и Петер Хабелер доказват по-късно, че тази теория е погрешна: на 8 май 1978г. покоряват Еверест без кислородни маски. Меснер поставя още един рекорд: на 20 септември 1980г. изкачва върха самостоятелно.

Преди това на 17 февруари 1980г., поляците К. Виелицки и Л. Чихи са първите в света, успели да изкачат най-високия връх през зимата.

Интересни факти

  • Търсенето на Йети, легендарния снежен човек, започва преди повече от 150 години. Досега не е намерено нито едно доказателство за съществуването му, освен огромна следа от стъпка.
  • Планинската верига Хималаи е дълга 2500 км, колкото е разстоянието между Лондон и Москва.
  • На санскрит името „Хималая“ означава „къща от сняг“.
  • Шерпите, водачите в Хималаите, са известни и с името „снежните тигри“. Нито една експедиция не може да бъде организирана без тяхна помощ.

Най-високият връх на земното кълбо се намира в достойна компания. Групата от върховете високи 7 000- 8 000 метра, както и безбройните по-ниски върхове образуват един истински „покрив“ на света.

Връх Еверест – Кралят на планинските върхове

Най-високият връх на света се намира в Централна Азия – там, където ледовете са вечни. Хималайските планини се издигат от морето преди 20 милиона години.

Между 1823-1843г. английският инженер сър Джордж Еверест измерва и картографира Хималайските планини. Не успява обаче да установи кой измежду десетте огромни върха, разположени много близо един до друг, е най-висок. Едва през 1862г. се доказва, че тази чест принадлежи на връх номер 15. През 1862г. той получава името Еверест в чест на сър Джордж.

Върхът, наричан от непалците „люлка на боговете“, се образува преди 20 милиона години в морето. На мястото, където тектоничните плочи се сблъскват, дъното на морето се издига, като предизвиква наслагване на скални маси в продължение на години. Този процес продължава и сега: всяка година Хималаите нарастват на височина с около 5 сантиметра.

Връх Еверест е разположен в Хималаите. Този планински масив, във форма на полумесец, е дълъг 2 500 километра. От всички страни е заобиколен от реки: Ганг, инд и Брахмапутра. Масивът е съставен от три планински вериги: планината Сивалик е разположена на юг (най-малките възвишения – около 1500м), на север се издигат Малките Хималаи (4 500м) и накрая – Големите Хималаи. Масивът е населен до височина 5 000 метра. По-нагоре живеят кабарги (вид елени), диви овни и снежни леопарди, които са рядкост.

Всяка година хиляди любители на пътешествията навлизат в долината Кхумбу и спират в подножието на Еверест. В замяна на солена сума шерпите водят всеки здрав и добре подготвен турист до върха.

Изображение:  Pixabay

362 Прегледа