Страната преживява драматична промяна

Виетнамската война причинява разрухата на страната и същевременно довежда до заличаването на значимите социални различия. Въпреки тежкото минало, днес Виетнам има всички основания да гледа с оптимизъм напред.

В течение на тридесет години за европейците Виетнам е символ на войната и страданието. Между 1945 и 1975г. виетнамските комунисти и националисти воюват първо срещу френската колониална власт, а след това срещу САЩ. Историята на войните в тази страна се простира и извън рамките на XX век. Още през III в.пр.Хр. полу-легендарното кралство Ван Ланг е победено от Тук Фан. След това през III-II в.пр.Хр. започва китайската инвазия. Страната се освобождава от китайската окупация едва след въстанията от 1418-1427г. Макар че войните,  водени по-рано, винаги са били за защита на независимостта и целостта на страната, на границата между XVI и XVII в. Виетнам се разделя на две части. Династията Тринх поема контрола над северната, а династията Нгуйен – върху южната част на страната. През 1778г. се осъществява обединението на страната, а сто години по-късно тя е колонизирана от Франция. Противопоставянето на окупаторите през 1945г. се превръща в Първата виетнамска война, приключила на 7 май 1954г. с победа над френската армия до Диен Биен Фу.

Борбата срещу колониалната власт се води под ръководството на Хо Ши Мин, основател на Виетнамската комунистическа партия. В северната част на страната той обявява създаването на държава, чиито стремежи (разпространението на комунизма в цялата страна) коренно се различават от тези на Южен Виетнам, който има прозападна ориентация. Втората фаза на войната започва през 1954г. когато САЩ застават на френска страна с намерението да предотвратят разпространението на „червената вълна“. САЩ усилено бомбардират Северен Виетнам. Липсата на резултати и нарастващите протести срещу войната довеждат до оттеглянето на американските войски през 1973г.

Армията на Северн Виетнам окупира Южен Виетнам през 1975г., а през 1976г. е обявено обединението на страната под названието Социалистическа република Виетнам. До края на 80-те години страната се намира в почти пълна международна изолация. В началото на 90-те години се подобряват отношенията с Китай и САЩ, което довежда до отмяна през 1994г. на търговското ембарго, наложено на Виетнам.

Сред забележителностите тук са: Заливът Тонкин, Хуе (бившата императорска резиденция),  архитектурата от колониалния период в Ханой, многобройните храмове в град Хошимин, столичният квартал Шолон (обитаван предимно от китайци).

По отношение на икономиката, за селското стопанство за характерни: оризови култури, чай, ананас, кафе и тютюн. Развит е и риболова. По отношение на промишлеността, развити са: металургията, текстилната промишленост. Полезни изкопаеми: метални залежи, въглища, нефт и природен газ.

Интересни факти

  • Река Меконг извира от Източното тибетско плато. Дължината й е 4 180 километра – пресича голяма част от Тибет, разделя Лаос от Тайланд, напоява Камбоджанската равнина и се влива в морето, образувайки широка делта южно от Хошимин.
  • „Тет“ е названието на най-популярния и зрелищен виетнамски празник.
  • Заливът Тонкин в Северн Виетнам се смята за осмото чудо на света. Той е разположен на 160 километра източно от Ханой. Сред смарагдовите води се издигат над 3 000 острова и островчета.
  • Географското разположение и историята на Виетнам правят изкуството на страната изключително разнообразно, тъй като то дълго време се развива под влияние на китайската, индийската, индонезийската и европейската култури.

Виетнам е разположен върху тясна ивица земя в източната част на Индокитайския полуостров и се характеризира с изключително разнообразие от природни пейзажи. Затова за туристите страната на „Дългата змия“ е сред най-атрактивните в региона.

Виетнам – между Меконг и Червената река

До 1954г. Виетнам, Лаос и Камбоджа са част от Френски Индокитай. След 20-годишната война между Комунистическия север и подкрепяния от Съединените щати Юг, страната се обединява през юли 1976г.

Виетнам, една от най-пленителните азиатски страни, е разположен между вълшебните плажове и потънали в облаци планини. Той се простира покрай брега на Южно китайско море от Тайландския залив на юг до залива Тонкин на север и заема цялата източна част на Индокетайския полуостров. „Дългата змия, както още е наричан Виетнам, има дължина от 1500 километра, а широчината му варира между 50 и 600 километра. Страната е разделена на три големи региона: Бак Бо на север, Трунг Бо в централната част и Нам Бо на юг.

На границата с Китай, на планински фон се издига Фан Си пан – най-високата виетнамска планина. Тя е висока 3 143 метра. По-нататък в източната част на провинция Бак Бо Червената река се влива в морето с обширна делта. Тук гъстотата на населението достига 1000 души на кв. км.

Провинция Трунг Бо в централната част на страната, представлява тясна равнина, която е разположена между брега и планинската верига Анам. За сметка на това на юг делтата на Меконг е създала област с плодородна почва с размерите на Австрия (75 000кв. км). Виетнам остава преобладаващо селскостопанска страна. Оризът заема трето място сред изнасяните продукти, след нефта и рибата.

През 1994г., след вдигането търговското ембарго от страна на САЩ, Виетнам се превръща в предпочитана от инвеститорите страна. Тук има изобилие от работна ръка, цените са ниски, а икономическата реформа успокоява страховете от потенциална намеса на „социалистическата република“. Отварянето обаче, остава по-скоро символично . Виетнам все още се управлява от комунисти с желязна ръка.

495 Прегледа