Днешната британска действителност е трудно да бъде охарактеризирана: степента на бедност в старите индустриални центрове е шокираща, а от друга страна – една сватба в кралското семейство струва милиони лири стерлинги.

Британците с право изпитват чувство на национална гордост: от 1066г. нито един чужд завоевател не се е настанявал на острова. Англичаните винаги са били способни да устоят на външните врагове, обаче постоянно са изправени пред сериозни вътрешни проблеми. Индустриализацията на европа започва в Англия. Въпреки това годините 1950-1970 са белязани от икономическа регресия: остарелите структури и отсъствието на модернизации предизвикват кризи и водят до обедняването на индустриалните райони от централната и северната част на страната. Либералната политика, прилагана от министър-председателя Маргарет Тачър през 80-те години, засилва големите, вече съществуващи, социални контрасти.

Великобритания има още един сериозен проблем – Северна Ирландия. Тук се води гражданска война между католическото малцинство, което иска обединение с Република Ирландия, и протестантското мнозинство, което предпочита да остане във Великобритания и е подпомагано от британците и въоръжените им сили. Конфликтът продължава от десетилетия и всеки път избухва със свежи сили.

Островният характер на Великобритания породил поведението „splendid isolation” (великолепно уединение, е оставил дълбоки следи в манталитета на британците, които се отличават от останалите жители на континента.

Великобритания е покрита със зеленина от северните покрайнини на Шотландия до Ландс Енд на юг. Да откриеш тази страна е приключение, изпълнено с изненади и удоволствие.

Британците ас членове на ЕС от 1993г. Въпреки това, когато някой жител на Обединеното Кралство говори за Европа, той обикновено има предвид територията на континента отвъд Ла Манша. И наистина Англия се различава от останалата част на Европа по много показатели. Тукашните хора са необикновено учтиви както към чужденците, така и към сънародниците си, и имат характерно чувство за хумор. Освен това англичаните са големи индивидуалисти.

Истинността на тези твърдения ще се докаже, ако поемете на път и пребродите цялата страна. Английските семейства посрещат с удоволствие неочаквани гости, а семейството често закусва заедно. Посещението трябва да включва най-малко няколко замъка и двореца, които не липсват по тези краища. Пътешествието из острова бързо слага край на познатите предразсъдъци: не е вярно, че в Англия храната е ужасна, нито че тук постоянно вали.

Климатът е умерен морски (под влияние на течението от залива). Средните температури в цялата страна варират между 4 градуса през зимата и 18 градуса по Целзий през лятото. Обилни валежи от дъжд има през цялата година.

Интересни факти:

  • Обединеното Кралство е осеяно с приказни дворци и замъци.
  • Крал Чарлз I е обезглавен през 1649г. , а Оливър Кромуел обединява република под управлението на лорд-протектор. Годините 1649-1669 са единственият период от историята на Англия, когато тя не е монархия.
  • Крал Едуард VIII абдикира от трона през 1936г., за да се ожени за разведена жена.
  • В Британския парламент, който има 650 члена, има само 400 места. На тези, които дойдат по-късно, им се налага да стоят прави.

Изображение: resize.hswstatic.com

271 Прегледа