Къпането в обществените бани, като баня „Гелерт“ с нейния чуден интериор, е обичай, останал от турците, под чиято власт някога са били унгарците.

Вечната жажда за свобода

В историята на този народ, чийто стремеж за свобода често е поставян на изпитание, войните, бунтовете и нашествията са нещо обичайно. Днес обаче за унгарците е ударил часът на мира демокрацията.

За унгарците свободата е била винаги най-висшето благо. На 11 септември 1989г. Гюла Хорн, министър на външните работи през този период, доказва смелостта си, като отваря пръв в Източна Европа границите на страната си на Запад.

От стари времена унгарците са принудени да се противопоставят на чуждоземни нашественици. Още през 1526г. по-голямата част на страната попада османска власт. След освобождаването си от турско иго (1699г.). Унгария става част от Хабсбургската империя. Едва след падането на Австро-унгарската империя Унгария става независима, но губи две трети от територията си в полза на новите съседни държави.

През 1946г. унгарската държава получава независимост, но влиза в сферата на влияние на СССР, като става една от държавите от комунистическия блок. Три години по-късно е обявена за народна република.

1956г. преминава под знака на бунта срещу комунистическата власт. Танкове и съветски военни части потушават усилията на унгарците да си върнат свободата. Въпреки това, Унгария никога не е била завладяна напълно от догмите на марксизма, както се е случвало в съсседните страни от Източния блок. През 60-те години се появява изразът „комунистически гулаш“. Още оттогава в Унгария се въвеждат елементи на пазарната икономика.

Сред забележителностите тук са: Будапеща (Буда: Крепостният хълм; Пеща: сградата на Парламента, музеите, остров Маргит), меандрите на Дунав (Сентендре, Вишеград, Естергом), Западна Унгария (Шопрон, Кьошег), Балатон, Печ, Националният парк „Хортобад“, токайските лозя.

Интересни факти

  1. На 1 януари 1988г. унгарците получават правото да пътуват свободно през граница.
  2. Невъзможно е да си представим унгарската кухня без червен пипер. Червеният пипер принадлежи към семейство Solanaceae (Картофови). След като се изсуши на слънце и се стрие, се използва като много люта подправка, благодарение на която хранителните продукти добиват изключително пикантен вкус.
  3. През 1987г. ЮНЕСКО решава да включи две унгарски забележителности в списъка на Световното културно наследство – района на замъка в Буда на двата бряга на Дунав и етнографското селище Холакьо.
  4. В Европа унгарският език показва най-много сходства с финския. Двата езика принадлежат към угро.финското езиково семейство.

Изображение: Pixabay

332 Прегледа