Тоскана се простира до живописните брегове на Лигурско и Тиренско море, а на изток е оградена от Апенините. Със своите зелени хълмове, уникалната си градска архитектура и запомнящата се атмосфера Тоскана с право се смята от много хора за най-красивата област на Италия.

В околностите на река Арно

Нито една друга европейска област не може да се похвали с културно наследство подобно на това, което притежава Тоскана. Природните красоти и художествените шедьоври на Тоскана будят възхищение у милиони туристи всяка година.

Над хълмовете на Тоскана се носи опияняващата миризма на маслини, кипариси и черници. Характерни за този район са планинските села, както и укрепленията и църквите, разположени по стръмните склонове.

Тоскана е една от люлките на модерната западна култура.

През XV в., при управлението на Медичите, столицата на областта Флоренция навлиза в период на творчески и научен подем. Паметници, като катедралата „Санта Мария дел Фиоре“ и галерията „Уфици“, са световно известни и привличат туристите като магнит. В 45-те зали на галерия „Уфици“ са изложени 4 800 художествени творби.

Пътешествието през Тоскана трябва да включва и посещение на Пиза с нейната наклонена кула, която се огъва пред очите на туристите. Средновековната Сиена привлича с конните надбягвания, а историческият град Сан Джиминяно е известен като „Градът на кулите“.

Тоскана е място за идеална почивка не само за любителите на културата. Планинските пейзажи на тосканските Апенини и гъстите гори са рай за природолюбителите и пътешествениците. Триста и двадесет километровото крайбрежие на Лигурско и Тиренско море задоволява всички желания на любителите на слънчевите бани и плуването.

Тоскана – градината на Италия

Страната на рицарите, конниците и майсторите на органи

Безбройни обичаи, легенди и приказки са свързани с Тоскана, както често се случва с областите с богата култура. Разбира се, в някои легенди има и зрънце истина.

През 1559г. могъщият Козимо I Медичи превзема Сиена, която е съюзник на императора. Тогава той решава да сложи завинаги крайн на един отвратителен обичай на жителите на града. Навремето Сиена и Флоренция са били смъртни врагове. През 1260г. жителите на Сиена започват да гонят по улиците на града магаре, на чиято опашка е закачено знамето на Флоренция, за да се присмиват на северните си съседи. Този обичай с времето се превръща в традиционен спектакъл, известен с името „II Palio” (Ил Палио). Целта на лудата надпревара на конниците около средновековния площад Пиаца дел Кампо е да бъде заловено знамето. Участниците се състезават за честта на различните квартали на града. Подобен спектакъл, вдъхновен от средновековната „Giostra”, се провежда в Арецо.

 Обитателите на град Лука често разказват за един младеж, който през 1875г. свирил с толкова страст на органа на катедралата, че църковните власти сметнали това за недостойно за човек, заемащ длъжността капелмайстор. Така градът загубил един талантлив виртуоз, а светът спечелил един от най-великите оперни композитори. Темпераментният органист бил Джакомо Пучини.

Сред забележителностите тук са: Флоренция, Пиза, Сиена, Арецо, Лука, Фиезоле, Поджо а Кайано, етруските руини във Волтера и Киузи.

По отношение на икономиката, има природни ресурси: живак, желязо, мед, цинк, мрамор (Карара). Селско стопанство: отглеждане на зеленчуци, лозя и маслини. Промишленост: лека (текстилна), нефтена (рафинерии), енергетика. Туризъм.

Интересни факти

  1. В галерията на Художествената академия във Флоренция се намира най-известната статуя на света – „Давид“ на Микеланджело.
  2. Лоренцо Медичи се обкръжавал с удоволствие от хора на изкуството. Между тях е и несравнимият Леонардо да Винчи, автор на първите скици на летателни апарати и на най-известната картина на света – „Мона Лиза“.
  3. Известният физик и астроном Галилео Галилей е роден в Пиза през 1564г. Той влиза в конфликт с църквата заради революционната си теория, според която Земята се върти около Слънцето.
  4. Кулата в Пиза започва да се накланя преди 800 години заради разместване в основата. Въпреки това тя се държи и до днес.
  • Изображение: visittuscany.com
283 Прегледа