Тихият океан е най-големият резервоар на вода в света. Много острови и коралови рифове, които на картата изглеждат като върхове на игли, са всъщност истинските перли на южните води.

Океания – „континент“ в Тихия океан

Тихият океан е станал известен сред европейците едва в епохата на великите мореплаватели. Днес Океания – множеството острови в Тихия океан – представлява интерес за целия свят.

По отношение на икономиката най-важният отрасъл е риболовът.

Първият европеец, който открива Тихия океан през 1513г. е Васко Нунез от Балбоа. Седем години по-късно португалецът Фернандо Магелан е първият европейски мореплавател, решил да преплува целия Тихи океан, осъществявайки обиколка на Земята. Така открива Огнена земя и пролива, който носи името й. Благодарение на Магелановия проток, моряците могат да избягват нос Хорн – мястото, където най-често са губели живота си. Магелан назовава океана, в който плава, „Тихо море“. Неговата експедиция остава в историята като извършила първата околсветска обиколка.

Основната част от жителите на Тихия океан са от Азия, но за това най-малко може да се съди по външния им вид. Тъй като не е възможно етническото класифициране на народите, е извършено географско разделяне на населението. Малко преди началото на XIX век много европейци се установяват на островите на изгряващото слънце в Тихия океан. След войната 1941-1945г. САЩ, Япония и Австралия се ориентират към динамичното развитие на търговията в този регион. Поради военно стратегически съображения Великите сили присъстват и днес в региона. Територии в Тихия океан имат САЩ (Северните Мариански острови, Палау, Хаваите), Русия (Курилските острови, постоянно оспорвани от Япония), Франция (Полинезия, Нова Каледония, Уолис и Футуна) и Великобритания (в рамките на британската конфедерация/общност).

Тоест, накратко можем да кажем:

  • Граница между Тихия и Атлантическия океани: от нос Хорн до Антарктида; между Тихия и Индийския океани: от Индокитайския полуостров до Антарктида.
  • В тихоокеанския регион се намират: Меланезия – острови, разположени между Екватора и Тропика на Козирога – сред тях са: Нова Гвинея, Соломоновите острови, Вануату (предишните Нови Хибриди), Нова Каледония, архипелагът Бисмарк и островите Фиджи; Микронезия – група от малки острови, намиращи се източно от Филипините и по продължение на Екватора – състояща се от Кирибати, Марианските острови, Каролинските острови, Маршаловите острови и Науру; Полинезия – най-източните острови на Тихия океан, простиращи се почти до Хаваите – сред тях са: островите Кук, Френска Полинезия и най-източният Великденски остров.
  • Рекорди в Тихия океан: петролният танкер „Сий-Ленд-Трейд“ (50 000 бруто регистър тона) изминава разстоянието от Кобе (Япония) до Рейс Рок (САЩ) за рекордното време от пет дни и шест часа. През 1991г. Жерар д’Абовил изминава с лодка разстоянието от 10 000 км между Коши (Япония) и Илуаку (щат Вашингтон) за четири месеца и 10 дни (веслата му са докоснали океанската повърхност милион пъти).

Интересни факти

  1. Фернандо Магелан прави първото околосветско пътешествие. Той не оживява до края на експедицията, тъй като е убит в битка с коренните жители през 1512г.
  2. Хаваите са открити през 1778г. През 1835г. Чарлз Дарвин отплува с кораба „Бигъл“ в Тихия океан с научен интерес.
  3. Названията на архипелазите идват от гръцки език: Меланезия означава „черни острови“, Микронезия – „малки острови“, а полинезия – „многобройни острови“.
  4. Сред най-великите откриватели на региона е и британецът Джеймс Кук (1728-1779г.). По време на своите експедиции той открива множество острови в Тихия океан, но като Магелан загива в битка с местното население на Хаваите.

Най-наситеният с многобройни острови воден басейн на Земята започва да усеща последствията от съвременната цивилизация. Големите флотове се отнасят към Тихия океан като към огромна яма за отпадъци, риболовните флотилии – като към бездънен чувал, от който излизат разкошни дарове, а военните флотове – като към изпитателен военен полигон. Ако прибавим и последствията от индустриалното развитие и възможността за промяна на водния режим поради глобалното затопляне, очакваното бъдеще на Океания не е от най-бляскавите.

Тихи океан – един спокоен гигант

Тихият океан заема една-трета от повърхността на Земята и се простира на площ, по-голяма от общата площ на всички континенти.

Тихият океан или Великата тишина е два пъти по-обширен от Атлантическият океан. Свързан е със Северния ледовит океан от Беринговия проток. Заобиколен е от няколко морета в азиатската част, а именно: Море Банда, Море Сулавеси (Море Целебес), Южнокитайско море, Жълто море и Японско море. Близо до полуостров Камчатка граничи с Охотско море, а на север – с Берингово море. В Тихия океан се намират най-дълбоките места в света – Марианската падина, най-дълбоката точка от които е на 11 034 м под морското равнище.

Тихият океан се простира на площ равна на 35% от общата площ на Земята. В него се намират хиляди острови. Като се изключи австралийският континент, тези острови могат да бъдат класифицирани, както следва:

  • Острови с вулканичен произход като например Хаваите и Япония, на север Алеутските и Курилските острови, които образуват така наречената огнена ивица;
  • Коралови острови: острови, наречени атоли, като например Маршаловите острови, архипелагът Туамату, намиращи се по продължение на екватора.

Изображение: Pixabay

365 Прегледа