„Градът на кралете“ Банкок, столица на страната още от 1782г., днес е най-важното пристанище на Тайланд, седалище на правителството, културен и религиозен център.

Тайланд – някога Кралство Сиам

Характерни за историята на Сиам са продължителните вътрешни военни конфликти между сиамските князе, както и войните със съседните държави Бирма, Камбоджа и Лаос.

Тайландският народ произхожда от разположената между Тибет, Виетнам и Бирма област Юнан, която днес принадлежи на Китай. През VIII век таите се преселват в долините и планините на настоящата територия на Тайланд. Първият княз на Сиам се възкачва на трона през XIII век, по времето на разпадането на мощната държава на кхмерите. Изследователите на XVIII век са изумени от богатството на Сиам и неговата столица Аютая – пагодите с позлатени покриви и над 200 позлатени статуи на Буда. През 1896г. Сиам се превръща в буферна държава на кръстопътя между две колониални области: френска – Индокитай и английска – Бирма. През 1932г. абсолютната монархия се преобразува в конституционна монархия, а през 1939г. името Тайланд заменя предишното название Сиам. От 1946г. държавата се управлява от крал Рама IX (Бумибол), който е гарант на стабилността и развитието на Тайланд.

Сред забележителностите в Тайланд са: Аютая (градът на кралете в периода 1350-1767г.), Лоп Бури (старата кралска резиденция за дъждовния сезон), Банкок (големият кралски дворец, плаващите пазари), пясъчните плажове на тропическите острови Ко Самет и Ко Самуи, примитивните племена в околностите на Чианг Май.

Интересни факти

  • Сниман по мюзикъла на Роджърс и Хамърстийн, холивудският филм „Анна и кралят“ пресъздава историята на тайландски владетел (в главната ролю Юл Бринър) – меценат на поетическото изкуство в Сиам.
  • Авторът, написал през 1927г. романа „Буда е жив“, Пол Моран живее известно време в Банкок и по тази причина в произведението си представя много сведения за духовния и културен живот на тайландците.
  • Цветовете на националното знаме – червено, синьо и бяло – символизират кралската институция (синия цвят).
  • В Тайланд има над 27 000 храмове и манастири. На езика таи те се наричат „уат“.

По отношение на икономиката, са развити Селско стопанство: отглеждане на ориз, памук и тропически плодове. Гори (тикови), говедовъдство и риболов. Природни залежи (калай и волфрам). Промишленост: текстилна и захарна промишленост. Туризъм.

Това, което отличава Тайланд от много други азиатски страни, е високата образованост. Само 7% от населението на страната над 15-годишна възраст е неграмотно.

Тайланд – пясъчни плажове и храмове

Кралство Тайланд, разположено в южната част на Югоизточна Азия, е водено от духа на Буда. Тази религия е национална и повсеместна – тя присъства както в духовния живот, така и в бита на тайландците.

Северен Тайланд представлява разклонение на планиската верига на Хималаите. На височина 1 700 метра може да се видят чаени плантации. Тук се срещат ценни видове дървета, каквото е например тиковото дърво. Оазисните райони в централната низина се напояват от животворната река Менам. Пред очите ни се ширват плодородни оризища, от които селяните събират реколта два пъти годишно. Източните райони, и най-вече платото Корат, се различават от централната част на страната по бедната си растителност, докато южната тропическа област е покрита от непристъпната тропическа джунгла, оцеляла край планинските вериги и заобиколена от живописни плажове. В тази зона има големи природни богатства – каучуково дърво, кокосови палми и цинк. Въпреки това, районът е застрашен от изхвърляните отпадъци.

Още от времето на дестабилизация на пазарите в Далечния Изток Тайланд преживява период на икономически просперитет. Столицата Банкок и околностите й днес осигуряват повече от половината от промишленото производство на страната, а туризмът бележи ръст с изумителни темпове. Със своите превъзходни плажове, много тайландски острови привличат жадни за слънце туристи. Традиционен стопански отрасъл за Тайланд е риболовът. Основните продукти са сепия и шаран. И до днес 60% от тайландците са заети със земеделие, а в селските райони все още се шири нищета и безработица.

319 Прегледа