Щатът Алабама е разположен в сърцето на Юга. Заради своето местоположение земята на днешна Алабама е играла важна роля в редица конфликти, формирали днешните Съединени американски щати. Сред тях са битките с коренните жители за контрол над областта. Гражданската война в САЩ, както и движението за граждански права от 60-те години на XX век. Столицата на Алабама е Монтгомъри.

География

Щатът Алабама се намира в югоизточната част на Съединените щати.

Южните дялове на Апалачите заемат по-голяма част от Северна Алабама. Земята е скалиста, с гористи хълмове и планински била. Южна Алабама е предимно равнинна. Климатът е мек. Летата са дължи и топли. Зимите са къси и умерени.

Население

Хората с европейски корени съставляват почти три четвърти от населението на Алабама. Около една четвърт са афроамериканци. Малко повече от половината население живее в градове. Бирмингам е най-големият град и индустриален център на Алабама. Мобийл е пристанищен град на Залива Мобийл. В Тъскалуса се намират най-важните сгради на университета на Алабама.

Икономика

Търговията и туризмът са важни отрасли в Алабама. Туристите са привлечени от топлото време и възможностите за почивка и развлечение. Производството, особено на хартиени и метални изделия, също е важно.

Саята е ценна култура в Алабама. Сред другите селскостопански продукти са фъстъците, памукът, царевицата и вид северноамерикански орехи. Ловят се ракообразни, риба, скариди и морски котки.

История

Ранните местни американски племена от Алабама често са наричани строители на могили. Живеели в села, построени около големи земни могили. До XVIII век чероки, крийк, чокто и чикъсо са главните коренни американски племена в района.

Испанецът Ернандо де Сото изследва областта около 1540г. В началото на XVIII век французите изграждат селища на няколко места. През 1763г. Франция дава своята земя в Северна Америка, включително и Алабама, на Великобритания. По време на Войната за независимост испански войски завладяват Мобийл. През 1783г. британците отстъпват Алабама на Съединените щати. През 1813г. Съединените щати завземат Мобийл от испанците.

Алабама става щат през 1819г. Развива се заради отглеждането на памук. Черни роби вършат по-голяма част от работата в памучните плантации. Алабама подобно на други южни щати, се страхува, че правителството на САЩ ще обяви робството за незаконно. Поради това през 1861г. се отцепва от Съединените щати. Обединява се с други южни щати, за да създаде отделно правителство – Конфедерацията. Армията на САЩ побеждава Конфедерацията в Гражданската война, която завършва през 1865г. Алабама се присъединява отново към Съединените щати през 1868г.

Въпреки че Гражданската война слага край на робството, афроамериканците продължават да се борят в Алабама. Няколко основни начинания на Движението за граждански права са проведени в щата. Мартин Лутър Кинг младши предвожда бойкота на градските автобуси в Монтгомъри през 1955-1956г. През 1965г. повежда протестен поход от Селма до Монтгомъри. Новите закони, приети по време на Движението за граждански права, помагат условията за афроамериканците в Алабама да се подобрят. От 60-те години на XX век много чернокожи кандидати са избирани на държавна служба в щата.

Изображение: wikimedia.org

275 Прегледа