Езерото Джаксън, намиращо се в националния парк Гранд Тетън (щата Уайоминг), предлага приказни гледки. В обширния природен резерват се издигат високи върхове, които достигат 4 000 м височина. Най-многобройното стадо лосове уапити намира подслон по тези места през зимата.

Изумителни гледки

Дивата красота на Скалистите планини оставя у пътешественика незабравими впечатления.

Ако някой пътува, макар и само веднъж, през дивите и усамотени райони на Скалистите планини, със сигурност ще се върне по тези места. Тук се намират най-известните зимни курорти в САЩ – Аспен, Вейл, Кейстоун, Сноумас и Копър Маунтийн (всички те в щата Колорадо). Тези кътчета са едни от най-красивите на континента не само през зимата. В „Алпите на Новия свят“ има 53 върха с височина над 4 000 м в САЩ и 144 върха с височина над 3 000 м в Канада. На територията на Канада се намират два големи национални парка – Банф (на юг) и Джаспър (на север). Много такива паркове има и в САЩ – най-посещаваният от тях е националният парк „Йелоустоун“ с известния гейзер Олд Фейтфул.

По отношение на икономиката, природни ресурси, които има са: въглища, нефт, залежи на желязо, мед, цинк, олово, манган, молибден, уран, волфрам, както и на злато и сребро. Развит е и туризмът.

Що се отнася до климата, той е умерено континентален, алпийски. В щата Колорадо зимите са много студени, с обилни снеговалежи, а летата слънчеви, но хладни.

Интересни факти

  • През 1859-1860г. „златната треска“ привлича хиляди хора в този район. Градовете, издигнати за една нощ, за да подслонят пионери и авантюристи, често са напускани и оставяни в разруха. Селищата в Скалистите планини, запазени от това време, могат и досега да бъдат разгледани.
  • В Сиера Невада има гори от секвои и дървета Уелингтън. Жителите на Калифорния много се гордеят с тези гигантски дървета.
  • Преходите трябва да бъдат организирани много предпазливо, особено в канадската част на Скалистите планини, където срещата с мечка гризли е нещо обичайно. Обикновено тя се пази от хората, но понеже е много лакома, пълните с храна палатки на туристите я привличат.
  • В Скалистите планини водата от езерата и реките може да се пие само след преваряване. В противен случай туристите могат да се заразят от заболяване, предизвикано от чревни бактерии и наречено „боброва треска“.

Скалистите планини са важен елемент от планинската верига на Кордилерите и Андите. Разположена на западния бряг, планинската верига пресича целия американски континент от Аляска до Огнена земя.

Скалистите планини – внушителен, див и прелестен планински масив

Скалистите планини (Роки Маунтийнс) се простират покрай тихоокеанския бряг от Британска Колумбия (в Канада) до горното течение на Рио Гранде (в щата Ню Мексико).

Скалистите планини е българското име на веригата Роки Маунтийнс (Rocky Mountains). Масивът има форма на полумесец, който се простира по протежението на западния бряг на американския континент. Тази гранитна бариера е част от голямата планинска верига, която се спуска покрай тихоокеанския бряг, пресича Боливия и Чили, за да достигне Огнена земя.

Масивът, образуван по време на терциера, е съставен от три големи планини. На изток са Скалистите планини със стръмните им каменни стени, които се извисяват над Големите равнини (Great Plains). Масивът достига максимална височина в щата Колорадо, но върховете му продължават до Ню Мексико. Тук можем да се възхищаваме на така добре познатите пейзажи от уестърните – вятърът носи на крилете си цвиленето на конете и изстрелите на оръжията. Следващият масив е Сиера Невада с характерните следи от ерозионни процеси. В много скали се забелязват кръгли отвори, които напознят тези на терените за голф. Планините по канадския бряг с нищо не остават по-назад. Въпреки че не достигат впечатляващи височини, склоновете им се спускат много стръмно към океана. В сърцето на Скалистите планини – от р. Колумбия до Орегон и от Големия басейн до Колорадо – се простират плата, които крият важни природни богатства. На запад от Лас Вегас се намира пустиня, известна като Долината на смъртта. Солт Лейк Сити (в щата Юта) е един от най-важните градове в Скалистите планини, разположен в близост до Голямото солено езеро. Той е център на християнската секта на мормоните.

Изображение: worldatlas.com

403 Прегледа