Изборът на спално бельо, всъщност не е толкова лесна задача – особено, ако искате да създадете перфектната спалня и уют в тази стая. Повечето хора отиват в някой магазин и просто избират това, което им допада, но често след това остават разочаровани и недоволни от качеството, материята и плата. Често няколко пранета по-късно, цветовете избледняват и дори е възможно самият плат да се протрие на места.

Ето защо е важно да обърнете внимание на няколко детайла, преди да направите своята окончателна покупка.

Обърнете внимание на размера

Всъщност, това е нещо, с което всеки купувач се съобразява първо. Повечето потребители обръщат внимание най-вече на покупка, според големината на матрака, но възглавниците също може да не са с подходящ размер и за да напаснете подходящи калъфи, може да направите ръчно своето спално бельо, комбинирайки отделните елементи.

Избор според материята

След като вече сте избрали подходящите размери за спалния комплект, следва още да стесните кръга като подберете и най-добрата за вас материя.

Има различни комплекти, изтъкани от различни материи, така че е въпрос на вкус, коя ще предпочетете.

Например, важен е начинът на изтъкаване на материята. Според начина по който се преплитат нишките на изтъкаване (хоризонтално и вертикално), изборът ви може да е между перкал, оксфорд и сатениран памук. Такива надписи има върху етикетите на чаршафите. В зависимост от избора, който направите, материята може да има луксозен вид, да бъде гладка и издръжлива и същевременно фина.

Друго, което може да е от значение при избора на спално бельо е структурата – например при ранфорс тъканта, е налице по-голяма здравина и мекота, в сравнение с „хасетата“, които се предлагат стандартно на българския пазар.

Броят нишки също е от значение. В зависимост от вида на използваните фибри и сплитката, следва да проверите и броя нишки. За броят нишки трябва да знаете, че колкото по-голяма е стойността в кв. см, толкова по-здрава е тъканта. Например тъкан с 200-300 нишки на кв. см е чудесен избор. Такива с над 50 нишки също са добър вариант.

Не на последно място от значение са и използваните фибри. Най-често спално бельо се прави от памук (като тук е важно да се отбележи, че има различни видове памук), но също то може да е с фибри от лен или коприна, например.

Външен вид

След като размерът и материята с всичките й характеристики са избрани, следва да изберете и външният вид, дизайна на спалното бельо, което сте избрали. Тук има най-разнообразни цветове и шарки, от които можете да избирате. Напоследък изключително популярни са 3D и 5D спални комплекти.

Изображение: media.thewhitecompany.com

353 Прегледа