Гоби е море от пясък и камъни, плата, покрити със сухи степи, полупустини и пустини, в които оазисите са рядкост.

От селско момче до владетел на света

В миналото пустинята Гоби, разположена на територията на Монголия и Китай, е страна на воините на коне, от които трепери цяла Азия и западните страни. Предводителят им е Чингис хан.

Преди много време, около 1155г., в Северна Монголия се ражда момченце, наречено от родителите си Темуджин. Като всички монголски момчета то бързо се научава да язди и става изкусен ездач. През 1175г. внезапно идва краят на щастливото детство на Темуджин. Тогава той е взет в плен по време на нашествие на татарите. Все пак Темуджин успява да избяга от лагера и така става символ на храброст и страдание за своите сънародници. През 1206г. той е избран за върховен водач на всички монголски племена. Тогава „принцът на степите“ приема името Чингис хан. В следващите три десетилетия неговите воини се превръщат в ужаса на Азия. Ордите на Чингис хан нахлуват в страни с древни културни традиции като Китай, Афганистан и Иран и достигат до южната част на Русия. През 1227г. Чингис хан води последния си поход в пустинята Гоби срещу тангутите. Същата година е ранен по време на лов и скоро след това умира. Той се радва на славата на национален герой на Монголия.

Интересни факти

  • Гоби е едно от местата, където се намират най-много вкаменелости на влечуги. Тук са открити повече от четиридесетте вида, познати досега.
  • Пътят на коприната – търговски път, който свързва Източна Европа с китай, е дълъг 14 000км. Гоби е най-трудният участък от него.
  • По време на монголския празник Наадам за първото място се състезават най-изкусните стрелци с лъкове.

Гоби заема площ от около 2 милиона квадратни километра. Разположена е на границата между Монголия и Китай, между планинските масиви Тян-Шан на запад и Голям Хинган на изток.

Гоби – горещ вятър и нечисти духове

Това кътче с магическото име „Гоби“ дълго време остава непозната земя за европейците.

Китайският монах Фа-Хян пътува през Европа между 399 и 414 г. Неговите разкази оставят в съзнанието на жителите на Стария континент образа на пустинята Гоби. Той разказва ужасяващи истории за мястото, където духат горещи ветрове и владеят нечисти духове. Говорело се, че тук няма нито птици, нито животни. Скелетите на изгубените били единственият ориентир в безжизнената пустиня. Образът на огромната и тайнствена пустиня в Монголия, обрисуван така от будитския монах, се запечатва в съзнанието на европейците.

Ако Фа-Хян се върне днес в пустинята Гоби, със сигурност ще я погледне с други очи. Тази местност, чието име на монголски означава „безводно място“, не е типична пустиня, а по-скоро самотна степ. Релефът на пустинята Гоби е толкова разнообразен, че изследователите я разделят на три части: Черно Гоби (камениста равнина), Червена Гоби (чиято повърхност е набраздена от пукнатини) и Жълта Гоби (песъчливи терени).

Поройни дъждове падат всяка година в определени области на пустинята Гоби. Тогава земята се покрива с тучна трева и тук пристигат огромни стада говеда и табуни коне. Фа-Хян не би повярвал на очите си, виждайки как номадите смущават спокойствието на „злите духове“, за които се разказвало някога, че обитават тези земи.

Изображение: Pixabay

557 Прегледа