Птиците са идеалните летящи машини. Перата на птиците, крилете и формата на тялото – всичко им помага за полета. Птиците летят, за да избягат от неприятеля, за да отидат на по-топли места и за да си търсят храна.

Форма на тялото

Птиците имат аеродинамична форма на тялото, която им помага да се плъзгат лесно по въздуха

Олекотено тегло

Ако птиците бяха прекалено големи и тежки, те нямаше да могат да летят. Дори най-големите летящи птици са много, много по-леки от другите животни със същия размер. Това е така, защото костите им са кухи.

Мускули за полет

Птиците имат големи, силни гръдни мускули. Това им дава сила продължително време отново и отново да могат да размахват крилете си.

Криле

Крилете на птиците са заоблени отгоре и извити отдолу. Тази форма се нарича „аеродинамична“. Когато въздухът минава покрай крилото, въздухът, който минава отгоре, оказва по-малък натиск надолу, отколкото въздухът отдолу. Това помага на птицата да се издигне във въздуха, когато си размаха крилете.

Превъзходни пера

Състоянието на перата на птиците е много важно за полета. Птиците използват човката си, за да си оправят и почистват перата. Това се нарича „почистване на перата с човка“. Когато перата на птицата се износят, те редовно се заменят с нови.

Пера за полет

Големите пера, от които се състои по-голямата част от крилете на птицата и опашката й, се наричат „пера за полет“. Когато по време на полет тези силни, твърди пера притискат въздуха надолу, те помагат на птицата да набере височина.

Любопитно:

  • Зеленоглавата патица е с приблизително същата големина като заека, но тежи горе-долу два пъти по-малко.
  • С тегло приблизително 10кг, немият лебед е една от най-тежките птици, които умеят ад летят.
  • Мускулите за летене могат да са около една пета от телесното тегло на птиците.
553 Прегледа