Славата на град Прага се дължи на многобройните красиви готически и барокови сгради. Известният архитект и художник Льо Корбюзие казва някога, че Прага е единственият град, който не е построен на земята, а „се носи“ във въздуха.

От „Пражката дефенестрация“ до „кадифената революция“

Може би никоя друга столица няма толкова бурна история като Прага – от епохата на владичеството на Карл IV през XIV век до падането на социализма през 1989г.

Истинското име на Карл IV всъщност е Венцеслав (Вацлав), на когото е наречен и големият площад  в центъра на Прага. Този император на Свещената римска империя и германски крал е роден в чешката столица и умира в нея през 1378г. Карл превръща Прага в европейска метрополия – седалище на архиепископията и център на държавата. В началото на XV век в Прага се заражда религиозното реформаторско движение Ян Хус. На Констанцкия събор през 1415г. чешкият свещеник е обявен за еретик и изгорен на клада заради това си учение. Двеста години по-късно в Прага започва диспут за тези събития, които разтърсват цяла Европа – на 23 май 1628г. група протестанти изхвърлят през прозореца на пражкия замък двама католици, императорски управители. По косвен начин това събитие, наречено „Пражка дефенестрация“ (букв. изхвърляне през прозореца), става причина за Тридесетгодишната война – най-дългият конфликт в нова Европа.

През 1848г. Прага е център на чешката национална революция, завършила с поражение, а през 1918г. става столица на Чехословакия – новата двунационална държава. Настъплението на Съветската армия през 1945г. превръща страната в „социалистическа република“, която през 1968г. (под ръководството на Александър Дубчек) въстава за своята демокрация. На 20-21 август 1968г. столицата на Чехословакия е окупирана от войските на Варшавския договор и така се ражда „Пражката пролет“.

След падането на комунистическия режим в Централна Европа Чехословакия се разделя. От 1 януари 1993г. Прага е столица на самостоятелната Чешка република.

Сред забележителностите в Прага са: Замъкът „Храдчани“ и околностите му, кварталът Мала страна от XIII век, „Карловият мост“, катедралата „Свети Вит“, Старият град, Старото еврейско гробище, „Вацлавският площад“.

По отношение на икономиката, тук е развита промишлеността: металургия, машиностроене, автомобилостроене, химическа и хранително-вкусова промишленост (включително производство на бира).

Интересни факти

  1. Най-известният чешки композитор е Антонин Дворжак (1841-1904г.). Музеят, посветен на него, се намира в Прага, на улица „Ке Карлову“ №20;
  2. През декември 1997г. в Прага се разразява вътрешна политическа криза. Премиерът Клаус подава оставка заради скандал около финансирането на партията му.
  3. Създателят на най-необичайното литературно творчество на немски език през XX век („Процесът“, „Замъкът“, „Америка“) Франц Кафка е роден в Прага и е погребан тук през 1924г. в Новото еврейско гробище. Бюстът му се намира пред родната му къща, на пресечката на улиците „Капрова“ и „Майселова“.
  4. Построен през XIV век, в продължение на петстотин години „Карловият мост“ е единствената връзка между бреговете на река Вълтава.

Река Вълтава тече през града, като дължината й в Прага е приблизително 30 км, а в най-широката си част тя достига 300 метра. Реката пресича града, без да го е разделяла всъщност никога. Той просто се е развивал около нея през вековете.

Прага – магията на отминалите векове

Историческите събития оставят в Прага своите следи. Днес градът представлява умален образ на стара Европа.

Вълтава тече през града с плавни извивки и напомня чрез тях мелодията на едноименната симфонична поема на Бедржих Сметана. Реката преминава точно през средата на града. На десния й бряг се намират Старе место и Нове место, отляво – дворцовият комплекс Храдчани и Мала страна. Тези четири някога отделни градчета са официално обединени през 1784г. Ако някой пожелае да се докосне до тяхната магия, може да се качи на трамвай №22 и да прекоси с него Нове Место, после да премине през Старе место, покрай домовете на пражките жители. През прозорците на трамвая може да се видят мостовете, кулите и покривите, както и Мала страна и Храдчани от различни страни.

Поради географското си положение Прага винаги е попадала в обсега на интересите на европейските монарси. По тази причина тя носи отпечатъка на разнообразни културни течения – готически сгради в съседство с класицизъм, стил сецесион, съжителстващ с модернизъм. Най-очарователното и завладяващо място е Мала страна. Тя привлича днес хиляди туристи, творци и мечтатели, които не могат да устоят на пленителната и магическа „бохемия“.

Изображение: Pixabay

327 Прегледа