От велика сила до „приют за бедняци“

Историята на Португалия е низ от възходи и падения. Страната известна през една епоха като „европейския приют за бедняци“ сега преживява нов период на динамично развитие.

Фигурата на Хенрих (Енрике) Мореплавателя (дон Енрике ел Навегадор, 1394-1460г.) и до днес се радва на голямо уважение в Португалия. Някога, благодарение на него, могъществото на Португалия започва да расте по световните морета и океани. Енрике Мореплавателя организира и финансира пътешествие в Атлантическия океан покрай бреговете на Африка, с което започва колонизацията на континента. Скоро след това Васко да Гама открива морския път към Индия, завладява за Португалия Молукските острови и поставя основите на многобройни търговски центрове. Морските експедиции ангажират до такава степен потенциала на Португалия, че тя не успява да се противопостави на испанската армия, която я окупира през 1580г. под предводителството на херцог Алба. Португалия си връща независимостта едва през 1668г. с помощта на британците. Загубата на най-голямата й колония Бразилия (през 1822г.) е тежък удар. Тук през 1807г. по време на Наполеоновата окупация се изнася португалският кралски двор. Крал Жоао VI (1767-1826г.) се завръща в родината през 1821г., но оставя в Рио сина си Педро за заместник. Година по-късно Педро е коронясан за император на Бразилия, а през 1825г. Португалия признава независимостта на страната. Политическата ситуация в Португалия обаче остава нестабилна. Диктатурата на Салазар (1933-1968г.) е труден период за страната. Демокрацията е възстановена през 1974г. в резултат на „Революцията на карамфилите“, а интегрирането в Европейския съюз стимулира икономическото развитие след години стагнация.

По отношение на икономиката, развит е туризмът и промишлеността: леката (текстилна), хранителна (рибни продукти). Селско стопанство: лозарство.

Интересни факти

 1. Португалската народна музика много прилича на испанската (танци в кръг с акомпанимент от хорови песни). Много популярен танц тук е фанданго.
 2. Коркът е традиционен португалски продукт. Добива се от корков дъб, който расте най-вече в областта Алентежу.
 3. Мостът Васко да Гама над река Тежу, близо до Лисабон, е завършен през 1998г. и се смята за архитектурен паметник.
 4. Лисабон става жертва на ужасяващо земетресение на 1 ноември 1755г. Тогава са разрушени многобройни сгради и предмети на изкуството.

Близостта на Атлантическия океан и дългата брегова ивица създават идеални условия за развитието на мореплаването. В началото морските пътешествия завършват близо до брега. По-късно, през епохата на Великите географски открития, корабите предприемат все по-отдалечени експедиции, което позволява на Португалия да стане една от първите колониални сили.

Португалия – на границата на Европа

Португалия заема западната част на Иберийския полуостров, а крайбрежната й ивица е дълга 943 километра. Брегът е трудно достъпен заради малобройните заливи. Планините и платата заемат 70% от територията на страната.

Сред забележителностите тук са:

 • Лисабон (манастирът „Жеронимос“ и кулата „Белем“, църквите в бароков стил, Кралският дворец и кварталите Алфама и Байро Алто);
 • Паласио да Пена в Синтра;
 • Манастирите Алкобаза и Баталя;
 • Обидуш (укрепленията на града);
 • Коимбра (Университетската библиотека);
 • Конимбрига (римските руини);
 • Храмът „Света Богородица от Фатима“ във Фатима;

Двете страни на Иберийския полуостров, Испания и Португалия, често се споменават заедно. Всъщност, те са твърде различни една от друга. Испания е средиземноморска страна, за разлика от Португалия. Португалските пейзажи имат по-сурови форми. По негостоприемните й стръмни брегове веят силни ветрове, а вълните на Атлантика се разбиват по червените скали и каменистите плажове. Постоянните ветрове, които духат откъм Атлантическия океан, са едновременно проклятие и благословия – отблъскват туристите, но защитават околната среда.

Португалия е от малкото европейски страни с много чист въздух (с изключение на някои области). В страната понятието „изчезващи гори“ е непознато. Бреговете й не са навсякъде стръмни и брулени от ветрове – в областта Алгавре (в южната част на страната) има прекрасни и спокойни плажове, които по нищо не отстъпват на испанските и италианските. Точно оттук, от залива Кадиж, тръгват известните морски експедиции. Мотивите на много моряци често били доста прозаични – те поемали риска да отплават на дълго пътешествие в търсене на злато, сребро, роби, слонова кост и подправки. В миналото Португалия е велика световна сила. Португалците и до днес живеят със спомените за славното минало. Върху националния флаг е изобразен астролаб – навигационен уред, напомнящ важната роля, която португалия изиграва навремето за откриването на света.

Изображение: Pixabay

403 Прегледа