В центъра на полуостров Пелопонес се намира легендарната Аркадия, описана от поетите като идиличен край, където се скитат „аркадските пастири“. Сега тук се отглеждат маслини и овощни дървета.

Царе и илоти

Пелопонес е люлката на западните култури. С нито една друга област в Европа не се свързват толкова митове и исторически събития.

Територията на днешна Гърция в продължение на векове е подвластна на културата на ахеите с център град Микена. Легендата разказва, че ахейският цар Агамемнон пожелал да се ожени за Клитемнестра и убил съпруга й, за да я вземе за жена. Самият Агамемнон бил погубен по-късно от своята избраница. Микенската култура залязва около 1200г. пр. Хр., но 400 години по-късно Пелопонес отново заема важно място в гръцката история: тук е създадена гръцката писменост, тук се провеждат и първите Олимпийски игри през 776г.пр.Хр. Тези събития имат решително влияние върху процеса на културно обединение на областта. Няколко града добиват особено значение: Аргос, Коринт и Спарта. По-късно те поставят основите на Пелопонеския съюз (VI-IIIв.пр.Хр.). Спартанците прекарват целия си живот, участвайки във военно обучение и битки. Така се обяснява произходът на израза „спартански живот“, който се отнася до начин на живот, характеризиращ се с дисциплина и сурови ограничения. От 146г.пр.Хр. Пелопонес става част от римската провинция Македония, а от 395г.сл.Хр. е част от Византийската империя. Отоманското владичество векове по-късно предизвиква въстания, които водят до избухването на Гръцката война за независимост през 1821г.

Що се отнася до икономиката, по отношение на селското стопанство, тук се отглеждат лозя, маслини, зърнени култури, памук, смокини и цитрусови плодове. Отглеждате се овце и кози. По отношение на промишлеността, характерни са текстилната, въгледобива, хранителната. Развит е и туризмът.

Климатът е средиземноморски: горещи, сухи и дълги лета; меки и дъждовни зими. Средните температури варират между 9 градуса през зимата и 28 градуса през лятото.

Сред забележителностите тук са: Коринтският канал, царските градове Микена и Спарта, руините на Олимпия (Храмът на Зевс), Мистра и Епидавърът, долината на река Алфеос.

Интересни факти

  1. Менелай, по-младият брат на Агамемнон, е цар на Спарта и съпрух на хубавата Елена. Според легендата отвличането на Елена от Парис става причина за Троянската война.
  2. Геометричният стил, който произлиза от Микена (около 1200г.пр. Хр.), повлиява изобразителното изкуство в цяла Гърция.
  3. „Илиада“ е безсмъртно произведение на великия Омир. Написана е през VIII в.пр.Хр. и е сред най-старите произведения на гръцката литература.
  4. Между 431 и 404 г.пр.Хр. се води Пелопонеската война между Спарта и Атина. След кървави морски битки Спарта побеждава и получава хегемония над Гърция.

Пелопонес, със своята характерна форма на длан, е най-южният край на Балканския полуостров, а нос Матапан е най-южната точка на европейския континент.

Пелопонес – балсам за душата

Посещението на Пелопонес е всъщност завръщане към началото на европейската цивилизация. Тук човек може да се възхищава на паметниците на културата и може да изпита уникални усещания, които вдъхновяват сърцето на пътешественика.

През 1893г. Пелопонес фактически се превръща в остров. След много премеждия е завършен строежът на Коринтския канал, който свързва Коринтския и Саронския залив. Над канала преминава мост. В Пелопонес няма райони, отдалечени на повече от 50 км от морето. Планините на юг, които надминават 2400 м височина, се спускат плавно към прекрасните плажове по крайбрежието. Известният град Микена се намира в близост до Коринт. Царската крепост е на 3 500 години и е обкръжена от яки зидове с известната Лъвска порта. Укрепеното пристанище Нафплио се издига над Арголическия залив. На запад криволичещ планински път води до Триполи. Тук се простира живописната Аркадия, страната на гористите планини и голите скали. В зелената долина на река Алфеос се намира Олимпия, свято място за древните гърци, най-често свързвано с олимпийските игри, които сега се провеждат по всички краища на света.

Целият Пелопонес е осеян с църкви и манастири от византийската епоха.

Изображение: greekbreakfast.gr

328 Прегледа