Кварталът на художниците – Монмартър, църквата „Сакре Кьор“ и площад „Тертър“ привличат с неустоима сила безброй туристи. Тук живеят Тулуз-Лотрек, Пикасо и Модилиани, както и множество безименни художници, привлечени в Париж от стремежа да оставят следа в историята на изкуството.

Град на изкуството и модата

Французите от провинцията смятат, че в Париж не може да се живее. Това мнение се налага заради мощната метрополия, която засенчва другите райони в страната.

В Париж се гради съдбата на Франция. Всички опити за децентрализация на страната (с население над 58 млн. души) претърпяват неуспех.

Все още Париж е онова, което винаги е бил – „отлична столица“. През последните 10 години се превръща в изключително космополитен град. По улиците се срещат хора от над 130 националности. Има руски, китайски и северноафрикански квартали.

Париж е не само център на световната мода. Архитектурните паметници и цялостната атмосфера на „града на любовта“ го правят най-посещаваната столица в света, а също и предпочитана дестинация за многобройните туристи.

Климатът е близък до океанския. Средните температури са 3 градуса през януари, 20 градуса по Целзий през юли.

Париж е столицата на Франция. Департаментът и община Париж са разположени на територията на 20 района и 80 квартала. Административното управление е общинският съвет на Париж. Езикът, който се говори е френски. Паричната единица е евро, а религията – 80% са католици, има също протестанти, мюсюлмани, юдеи и други. Най-големи квартали са Шатле-лез-Ал, Шан-з-Елизе, Ла Дефанс, Сен-Жермен, Латинския квартал, Монпарнас, Големите булеварди. Тук се намира река Сена. В града има подземна железница (метро), състояща се от 1 линии.

Интересни факти:

  • Покровителка на града е св. Геновева, пастирка от Нантер. Молитвите й през 451г. променят намеренията на хунския вожд Атила и така градът бил спасен от разрушение. До Френската революция хората отдават на св. Геновева голяма почит.
  • Най-населената част на Париж е XV-ти район. Той наброява 224 790 жители, тоест повече дори от населението на гр. Бордо, и то върху площ от едва 850,2 хектара.
  • На площада пред катедралата „Нотър Дам дьо Пари“ (Парижката Света Богородица) се намира нулевата точка, от която се измерва дължината на националните пътища във Франция.
  • „Рю дьо Вожирар“ се смята за най-дългата улица в Париж (4460м).

Прочутата свръхскоростна линия на метрото в Париж има дължина 197 км и 360 станции. По околовръстния път на Париж минават ежедневно над 1,1 млн. превозни средства. Най-известният парижки булевард е „Шанз-Елизе“ – свидетел на важни исторически събития, а в наши дни е главен притегателен център за туристите с множеството хотели, ресторанти и луксозни магазини. По „Шанз-Елизе“ минават над 75 хиляди автомобила на ден.

Франция – тук всичко, абсолютно всичко, е съсредоточено в столицата. Този феномен не е така характерен за никоя друга страна в Европа. Преди повече от 2000 години на това място има малко рибарско селище, докато днес Париж е сърцето и умът на страната.

А всичко започва от малкото островче сред водите на Сена. През III в.пр.Хр. тук се заселват първите „парижани“. Градът е построен от келтите. Предполага се, че по-късно той е наречен от римляните „Лутенция“. На този остров – Сите, са запазени и до днес два шедьовъра на средновековната архитектура: катедралата „Нотър Дам“ и църквата „Сент Шапел“.

Градът се разширява и развива около тази първоначална точка чак до 1930г. Най-известният парижки архитект е барон Ж.Й.Осман, който проектира много от площадите и тесните алеи (авенюта) на града.

През сърцето на Париж тече река Сена. На десния й бряг – „рив дроат“, са струпани магазини и заведения, предназначени за преминаващия туристически поток. Кварталът се простира от предградието Сент Антоан до жилищния квартал Паси, като на територията му се намират кметството на Париж и дворецът „Гарние“. Туристическият маршрут преминава покрай Операта и „Бастилията“ до квартал Маре, от „Бобур“ до „Плас де Вож“. До тази част на Сена се намира „Триумфалната арка. Неотдавна в най-новия квартал на Париж – „Американския квартал“ (както го наричат парижани), е построен подобен на Триумфалната арка паметник, назован „Защитната арка“, символизиращ вратата към новия свят.

Историята на левия бряг на сена е градена в продължение на много години от различни творци и интелектуалци. „Сен Жермен де Пре“ изобилства от галерии и издателства, булевард „Сен Мишел“ и Латинският квартал приютяват студенти и интелектуалци.

Сред забележителностите в града са: Лувърът, центърът „Помпиду“, „Шанз-Елизе“, музеят „Орсе“, „Сент Шапел“, Айфеловата кула, Нотър Дам. Околности: Фонтенбло, Версайският дворец.

Символът на Париж е Айфеловата кула. Тя е построена от Гюстав Ефел по случай Световното изложение през 1889г.

Изображение: Pixabay

305 Прегледа