Палермо, столицата на Сицилия, е град с богата и бурна история. Разположен в северозападната част на острова, в едноименния залив, градът се превръща в последно време в изпълнен с живот метрополис.

Панормус и финикийците

Палермо, основан от финикийците през VIII в. пр. Хр., винаги е играл главна роля в бурната история на Сицилия.

В Палермо се смесват множество антични култури. Финикийците управляват града над 300 години – до V в. пр. Хр., когато той пада в ръцете на картагенците. През 254г. пр.Хр. Панормос („голямото пристанище“), както го наричат гърците,  е завладян от римляните, които му дават името Панормус. През Vв. Градът е окупиран от вандалите, после от готите. От 535г. Палермо принадлежи на Византия, а през 831г. е завладян от арабите. Под тяхно управление Палермо става един от главните центрове на Средиземноморието. През 1072г. градът за кратко време попада под контрола на норманите, а през 1194г. става владение на династията на Хохенщауфените. Идването на Анжуйците слага край на този нов период на разцвет. През 1282г. в Палермо избухва бунт срещу французите („Сицилиански вечерни“), който отваря пътя към възкачването на престола на династията Арагон и по-късно на испанската династия. През 1860г. Гарибалди, начело на „Хилядата“ и на сицилианците, се сражава в многобройната армия на Бурбоните. Сицилия се присъединява към обединеното Кралство Италия на 1 декември.

Палермо е необикновено съчетание от източни и западни култури. Архитектурата му представлява смесица от различни стилове – ислямски, нормански, барок и сецесион, превръщайки посещението в този екзотичен град във вълнуващо приключение.

Дворецът на норманите в момента е седалище на сицилианската управа. Главното крило е построено от арабите, но сградата е разширена след норманското завоевание.

Сред забележителностите тук са: Дворецът на норманите (Палацо Реале) и Палатинската капела, катедралата, Дворецът на архиепископите, многобройните барокови църкви, Археологическият музей.

Интересни факти

  1. Най-известната книга за столицата на Сицилия е бестселърът на Едмонд Шарл-Ру „Да забравиш Палермо“, публикуван през 1966г. През 1989г. екранизацията на романа жъне огромен успех.
  2. Забележителният германски композитор Рихард Вагнер често и с удоволствие посещава Палермо. Тук композира части от операта „Парсифал“.
  3. Долината, в която се намира Палермо, носи името Конка д`Оро (Златната раковина).
  4. „Вучирия“ – най-големият пазар в Палермо, се простира по тесните улички на западналия квартал „Лоджа“, до Виа Рома. Арабското минало на града се долавя навсякъде.

Палермо е разположен в естествения амфитеатър Конка д`Оро, в полите на масивите Монте Пелегрино и Монте Алфано. Градът се развива около пристанището Ла Кала, което минава през центъра на града в близост до площад „Сан Доменико“.

Палермо – около Четирите ъгъла

Палермо е достойна столица на Сицилия, изпълнявайки функцията както на административен, така и на културен и артистичен център.

В самия център на града се намира площад „Вилена“, наречен от сицилианците „Куатро Канти“ (Четирите ъгъла). Оттук с кратка разходка се стига до най-важните паметници. Основната забележителност на стария град е Дворецът на норманите, построен през XII в. върху останките от римски и арабски сгради. Той съчетава елементи от римската, арабската и византийската архитектура. Тук се намират тайнствени цветни мозайки, както и богато декорирани колони в Палатинската капела.

По протежението на главния булевард „Корсо Виторио Емануеле“ се издигат множество църкви в бароков стил. Дворецът на архиепископите, както и една катедрала с готически портал. Булевардът, опасан с палми, води до крайбрежната улица – „Форо Италико“, откъдето се разкрива чудна гледка към Тиренско море. На няколкостотин метра се намира Вила Джулия с изключително красивата си ботаническа градина.

Тъмната част на градския живот е свързана с дейността на мафията – Палермо е един от основните й центрове. Началото на организираната престъпност в Сицилия датира от XVв., когато в Италия пристигат испански мафиотски групировки. Развитието на мафията преминава през три етапа: селски (1860-1946г.), когато под контрола й минават крупните селски стопанства; градски (1946-1977т.), който се основава на спекула в строителството, корупция и фалшифициране на публични търгове; международен (от 1977г.), съсредоточен върху индустрията и трафика на наркотици. Тази групировка, тясно свързана с политическия живот, дефакто контролира Сицилия и продължава да играе огромна роля в международната организирана престъпност.

Изображение: Pixabay

293 Прегледа