Архипелагът на гигантските костенурки

Островите Галапагос се открояват с необикновени флора и фауна. По тази причина правителството на Еквадор е предоставило на резервата 90% от територията на архипелага.

В продължение на много години животните и растенията, намиращи се на островите Галапагос, се радват на тишина и спокойствие. Благодарение на отдалечеността си архипелагът и до днес е едно от най-предпочитаните места за създателите на документални филми и за изследователите.

Островите Галапагос се намират на около 1000 км от континенталната територия на южноамериканската държава Еквадор. Носят официалното название Колон Архипелаго, но са известни като „Островите Галапагос“ или „Островите на костенурките“.

Архипелагът има вулканичен произход. На някои от островите в него и днес могат да се видят вулканични кратери, например на остров Изабела. Поради изолираността му, на това място се е развил по-различен растителен и животински свят. Наблюденията върху фауната на островите Галапагос подтикват известния английски природоизследовател Чарлз Дарвин към създаването на известната теория на еволюцията, която намира най-доброто си потвърждение тук. Скалите по бреговете на островите и днес са дом за праисторическите игуани.

Сега природоизследователите изучават възможностите за запазване на уникалната екологична система. Тъй като развитието на туризма е изключително благодатно за бедните жители на архипелага, някои от тях не могат да разберат защо не продължават да се строят нови хотели.

За запазване на уникалната природа на архипелага през 1934г. е открит националният природен парк на остров Санта Круз. Защитени са такива редки растителни и животински видове, намиращи се на островите, сред които са гигантските костенурки, игуаните, птицата Дарвин, както и единственият пингвин, който живее в тропиците.

Сред забележителностите тук са: Вулканът Алчедо (о-в Изабела); Островът на Лос Лобос (о-в Сан Кристобал); Пунта Суарез (пейзажите на о-в Еспа Еола); научната станция „Чарлз Дарвин“ в Пуерто Айора – резерватът на костенурките; Пунта Корморант – цъфтенето на розите във Флоряна, пъстрият пейзаж на Санта Бартоломе.

Интересни факти

  • Названието на архипелага произлиза от названието на гигантските костенурки на испански език (Galapagos – костенурка). Смята се, че това са най-големите костенурки, населяващи Земята. Продължителността им на живот е повече от 100 години.
  • Архипелагът Галапагос се обитава от животни, които не живеят заедно никъде другаде по света, например костенурките и пингвините.
  • Някои животински видове се срещат единствено на островите Галапагос, каквито са птиците Дарвин.
  • Днес островите Галапагос могат да бъдат посещавани от туристи само със специално разрешение.

Островите Галапагос са открити от испанците през 1535 година. Не са обитавани в продължение на повече от 300 години. В наши дни само на пет от тях живеят хора, а повечето от островите Санта Круз (с площ 700 хектара) са обявени за природен парк.

Островите Галапагос – SOS в южния Тихи океан

Днес уникалните за света флора и фауна са в опасност. Ако не бъде намален притокът от туристи, скоро в архипелага няма да остане нищо, на което да се възхищаваме.

Някога тук хората, растителността и животните живеят в хармония. Няма борби за придобиване и разпределяне на собственост, а само уникално за целия свят разнообразие. Откакто островите Галапагос стават обект на туризъм, този девствен свят е в опасност. През последните години е модернизирана инфраструктурата и е построено още едно летище. Броят на туристите се увеличава до 50 000 на година и този факт има тежки последици – гигантските костенурки живеят сред деградирала растителност и боклуци.

Туристите не спазват правилата в природния парк „Галапагос“ и последствията са катастрофални. Семената на растенията се разнасят от остров на остров, внасят се чужди животни, а това може да постави в опасност местната флора и фауна. Акулите, игуаните и гигантските костенурки са обект на лов заради приготвянето на деликатесни ястия.

Ако правителството на Еквадор не вземе сериозни мерки за защита на архипелага с неговата флора и фауна, скоро тази уникална екологична система ще бъде окончателно разрушена. Първата крачка е направена през 1997 година, когато президентът Аларкон обявява извънредно състояние на островите и намалява броя на туристите до 25 000 на година.

Изображение: Pixabay

335 Прегледа