Нил е най-дългата река в Африка (над 6000 км). В Судан, в околностите на Хартум, спокойното течение на Синия Нил се превръща в шумни водопади.

Свидетел на историята

Античният Египет дължи славата и великолепието на прекрасната си култура именно на Нил. Величествената река е свидетел на историята, започнала преди 6000 години.

Сред забележителностите тук са: Луксор (древният Теба), Асуан, долината на Нил, Кайро и Александрия.

Нил е дар за Египет – както са казвали древните поети. Наистина съдбата на тази страна винаги е зависела от даряващата живот река. В течение на хиляди години Нил, с ежегодните си приливи, определя живота на египтяните. Всяка година, в един и същ период, нивото на реката се покачва, излиза от бреговете и залива равнината, която се превръща в огромно езеро.

През последните 200 години естественият ритъм е променен с построяването на една стена. Приливите на реката се контролират от човека и са коренно преобразувани. Асуанската стена, официално открита през 1971г., гарантира на египтяните стопроцентово покриване на нуждите от електроенергия, но изграждането й повдига проблеми в екологично отношение.

Преградната стена задържа множество минерали от тинята, която преди е наторявала обработваемите площи по време на приливите.

Египет трябва да обърне внимание и на други екологични проблеми, произтичащи от тази сериозна намеса в природата. Като например на силното изпаряване на водосъбирателния язовир, което влияе върху климата. Непредсказуемите промени на климата може да се дължат и на други големи строежи от 2003 година в суданския Хамадаб. Тук е започнало изграждането на друга хидроенергийна стена, която трябва да задоволи напълно нуждите от електроенергия на Судан. Инвестицията предизвиква противоречия не само от екологична гледна точка, а и поради това, че повишеното ниво на водите на Нил залива териториите безвъзвратно, погребвайки неоценимите постижения на древните култури.

Интересни факти

  • Сред скалните пейзажи по левия бряг на Нил, точно срещу Луксор и Карнак, се намира Долината на царете и Градът на храмовете и мъртвите. Тези строежи са произведения на изкуството на фараоните от Теба от времето на Междинната държава (II в.пр.Хр.).
  • Платноходите представляват лодки с платна за плаване по Нил. Те са дълги, тесни и много леки.
  • Рамзес II, наричан „Голямото слънце на Египет“, управлява в началото на XVIII в. пр. Хр. Фараонът е считан за създател на някои от изключителните паметници от естествен камък, разположени по двата бряга на Нил.
  • Най-важното пристанище на Египет е Александрия, разположено в западната част на делтата на Нил. Основите на града са положени около 331г.пр.Хр. от големия гръцки предводител Александър Велики. В древността град Александрия е бил важен център на научните изследвания (Архимед, Евклид) и литературата (превеждане на Библията).

Нил – природен дар

Без Нил, най-богатата и важна река в Африка, Египет и Судан щяха да бъдат осъдени на суша като страните на Сахара (Чад, Нигерия и Мали).

За ад си представим значението на най-голямата река в Африка (6 671 км), трябва да си припомним историята на чудесните египетски култури. В миналото се смята, че Нил има божествен произход. Древните египтяни са убедени, че изворът на Нил се намира между островите Бига и Филе. Всъщност, основният ръкав на Нил извира от зоната на езерото Виктория, което се намира в много топла и влажна област на екваториална Африка. След това реката, без да губи много вода изминава разстояние от 3000км през пустинята.

По време на пътуването от юг на север Нил образува многобройни прагове и водопади и преминава през три климатични зони (екваториална, субтропична и пустинна).

В северната част на Египет Нил пресича Кайро и се влива в Средиземно море, при което се ширва като ветрило в южната част на Александрия. Тук Нил напоява „Черната област“, чиято почва става плодородна в течение на милиони години.

Нил е неоценимо богатство както за Египет, така и за Судан. На неговите брегове, като на вечно зелен оазис се струпват „фелахи“ (заможни селяни от Близкия Изток и Северна Африка), рибари, търговци и туристи. И все пак Нил не е само богатство. В миналото, заради споровете за разпределяне на водата между Египет и Судан, се появяват множество конфликти, а избухването на война е било само на една крачка.

Изображение: Pixabay

654 Прегледа