Ниагарският водопад се намира между езерата Онтарио и Ери. Така наречената от канадците „Подкова“ е най-често посещаваното място в Северна Америка.

Меден месец в Ниагара

Водопадът е предпочитано място за посещение от младоженците. Той носи на САЩ и Канада огромни приходи от туризъм. Тук се намира и най-голямата водна електроцентрала в Северна Америка.

По отношение на икономиката, развити са енергийната индустрия и туризмът.

Регионът на Големите езера е най-обширната водна площ в континенталната част на света. В началото тук живеят американските индианци, а от 1806г. белите заселници започват да колонизират областта. Територията на водопада винаги е била обект на спорове. През 1812г. жителите от американска страна започват да колонизират и другия бряг. Вследствие на това избухва война, основната причина за която е икономическото значение на този регион. Канада (по това време част от колониалната империя на Великобритания) оказва голяма съпротива.

След няколко серии от преговори се възстановява предвоенното положение.

През 1950г. Канада и САЩ подписват споразумение относно Ниагарския водопад. И двете държави построяват гигантски водни централи, електричеството от които задоволява напълно нуждите на региона около Големите езера. В споразумението е уточнен минималният воден дебит, който се насочва към река Ниагара (в туристическия сезон – над 2 800куб. м/ сек, а в останалите периоди на годината – 1400 куб.м/ сек.), за да се гарантира максимална атракция за туристите. Водопадът привлича много от тях и целият регион живее само от туризма. Всяка година идват повече от 12 милиона посетители, за да се възхищават на това чудо на природата и да видят водите на „Канадската подкова“.

От двете страни – и от американска, и от канадска – са издигнати вериги от хотели и ресторанти. Те ес ползват от пътуващите младоженци, за които Ниагарският водопад (наред с Венеция), е едно от предпочитаните за посещаване места.

Интересни факти

  • Названието „Ниагара“ идва от езика на американските индианци – „Ни-а-ка-ра“, което означава „грохот от вода“.
  • Смелчаците, които се решават да скочат във водопада в дървено буре, се наричат от американците „смелите дяволи“.
  • През 1953г. на Ниагарския водопад е сниман известният филм на режисьора Хенри Хатауей „Ниагара“, главната роля в който се изпълнява от Мерилин Монро.
  • Откривателят на Канада Жак Картие е първият бял човек, който е имал възможност да се възхити на това световно чудо – Ниагарският водопад.

Т.н. „Козият остров“ е мястото за контролиране на нивото на събраната вода (САЩ).

Ниагарският водопад – между езерата Онтарио и Ери

Ниагарският водопад е естествената граница между Съединените американски щати и Канада. Това чудо на природата, е едно от най-известните места на планетата, е покорено от човека.

Ниагарският водопад се намира на едноименната река. Появява се пред последния ледников период. Учените не са сигурни дали това става преди 9 000 или 10 000 години. Дебитът на водата е 11 000куб.м/сек. По река Ниагара, на границата между САЩ и Канада, се намира Козият остров, който разделя водопада на две. Височината на водопада от американска страна (Американският водопад) е 51м и е с 2 метра по-голяма от височината от канадска страна, наречен „Подковата“ („Водопадът на конската подкова“). На канадска територия тече почти 90% от дебита на водата във водопада. Поради постоянната ерозия прагът на водопада се отдръпва на запад с 1,5 м на година. От река Ниагара водата се стича в басейн с дължина 11 км и дълбочина 100 км.

Падането на водата, което образува водни облаци, е очарователно. През 1885г. американците създават национален парк, но въпреки всички усилия екологичното замърсяване на тези места не може да бъде избегнато. На канадска страна се изреждат големи групи от туристи, а в американската част водата на водопада е замърсявана от изхвърляните промишлени води от химическите и металургическите предприятия.

Ниагарският водопад не е само граница между двете държави. И американците, и канадците са основали градове с едно и също име – Ниагарски водопад. Всеки от тези два едноименни града има по 70 000 жители, като единият се намира в Канада, а другият в щата Ню Йорк. Помежду си са свързани от мост над река Ниагара, който се нарича „Небесна дъга“.

Изображение: Pixabay

796 Прегледа