Аксум е бил могъщо царство и оживено търговско средище, което преди стотици години процъфтявало в Североизточна Африка. Аксум се наричала и столицата на царството. Днес е град в съвременна Етиопия.

Местоположението на Аксум между Червено море и река Нил спомогнало за превръщането му в един от най-важните и богати търговски центрове за времето си. Сред стоките, които влизали и излизали от пристанищата му, били слонова кост, кожи от хипопотами, парфюми, злато и животни.

Царството било прочуто и с архитектурата си. На централния площад в град Аксум все още се издигат няколко релефни гранитни обелиска, издялани в царството. Обелиск е висока, тънка колона с пирамида на върха. (Монументът Вашингтон е обелиск.) Някои от обелиските и Аксум може би отбелязвали мястото на подземните гробници на владетелите на царството.

Аксум се разширявал, тъй като станал по-могъщ. През IV век завладял царството Куш на север. После владетелите на Аксум се устремили на изток през Червено море към Южна Арабия. През VII и VIII век властта на царството отслабнала, понеже арабите мюсюлмани се появили като сила.

Жителите му били християни от IV век. Арабите им позволили да запазят религията си от благодарност, че някога били дали убежище на последователите на пророка Мохамед, създателя на исляма. Днес Аксум се смята за свещен град на етиопската православна църква.

409 Прегледа