Всеки опит за потапяне в Мъртво море е неуспешен. Заради голямото съдържание на соли в морската вода можете само да плувате.

Резервоарът за вода без капка живот

Названието „Мъртво море“ въобще не е преувеличено. Поради съдържанието на соли във водата, тук животът е невъзможен.

Сред забележителностите тук са Юдейската пустиня с многобройни библейски места; пещерата в скалата Кумран – седалището на предхристиянската секта на есеите; каньонът Мурабат; крепостта Масада; мястото, където се е намирал библейският град Содом; изворът Ажн Джеди.

Единственият воден резервоар от този тип в света, намиращ се най-дълбоко сред всички депресии на Земята, винаги е очаровал учените. Най-голямата научна експедиция е организирана през 60-те години на XX век.

В Мъртво море няма животни и растения. Но въпреки това, всяка година хиляди хора идват на лечение в солените води на морето, на специално уредени за целта места.

В периода 1947-1956г. в пещерите в северозападната част на морето в близост до град Кумран, са намерени известните „Ръкописи от Мъртво море“. Повече от 500-те ръкописа, написани на езиците иврит и арамейски, се смятат от специалистите за доказателство за прилагането на закона на Мойсей от сектата на есеите през II в. пр. Хр. Това откритие и днес е обект на спорове на теолозите от цял свят.

Интересни факти

  1. Името „Мъртво море“ е дадено от гърка Паусаниас, изследвал го за първи път.
  2. Можете да стоите на повърхността на водата и да четете вестник през това време, тъй като не можете да потънете.
  3. Първите 500 плочки с текст от Кумран са открити от един бедуин съвсем случайно.
  4. Днес „Ръкописите от Мъртво море“ могат да бъдат видяни в два музея в Йерусалим; музеят „Рокфелер“ и Националният музей.

Преди 17 000 години Мъртво море е било свързано с езерото Тибериада (Дженезарет) на север, но поради интензивното изпарение в момента те са разделени от 100-километрова ивица суша.

Мъртво море – мястото с най-голямата депресия в света

Мъртво море се намира на около 400 метра под морското равнище. То е както мястото с най-голямата депресия, така и резервоарът с най-солената вода на Земята.

Мъртво море и свещената река Йордан образуват депресия с дълбочина 399 метра между Израел и Йордания. Тя се формира преди 12 000 години и се появява в Библията под името „Мъртво море“.

В най-дългата си част, между планините Моаб на изток и пустинята на запад, Мъртво море е с дължина 76 километра, а ширината му е 16 километра. Общата му площ възлиза на около 1000 кв. км. Северната част е по-дълбока от средната, където дълбочината на морето е едва 10 метра.

Названието „Мъртво море“ е подвеждащо. Всъщност то представлява езеро, в което не може да се плава, тъй като има сезонно течение. Най-дълбоката точка е повече от 794 метра под нивото на Средиземно море. Количеството на солта в Мъртво море е толкова голямо поради това, че в него се влива много малко вода, която бързо се изпарява на силната жега. Мъртво море не е подходящо за плуване, но все пак е туристическа атракция. Освен това, съставът на водата я прави широко използваема в химическата индустрия. В допълнителни басейни, чрез дифузно изпаряване, се добиват елементи като калций, бром и магнезий.

Изображение: thetimes.co.uk

521 Прегледа