Краят на режима на Франко, освен всичко друго премахва и ограниченията в уличното движение. Днес градът отново е пулсиращ от живот метрополис.

От малкото селище до световен метрополис

Мадрид се намира в старата испанска провинция Кастилия. В центъра на града могат да бъдат видени многобройни свидетелства за могъществото на кралската династия и силното влияние на църквата.

Мадрид се намира в централната част на Иберийския полуостров. През 1570г. един немски пътешественик описва града като малко селище. Филип II премества тук кралския двор през 1561г. Мадрид става официална столица на Испания през 1606г. Днес той е най-големият испански град и вторият промишлен център в страната след Барселона. От стари времена Църквата играе съществена роля в живота на дълбоко-религиозното испанско кралство. През 1656г. в Мадрид има 54 манастира и 14 църкви, които заемат около една трета от площта на града. Братът на Наполеон – Жозеф – става крал на Испания през 1808г. Той е голям любител на обградените от яворови дървета площади и построява много такива в Мадрид. Тъй като обича да си пийва, кралят получава прозвището „Пепе Бутилката“. Същата година в Мадрид избухва въстание срещу френските окупатори, което бележи началото на Войната за независимост в Испания.

От 1910г. Мадрид се превръща в метрополис от световен мащаб. Огромни сгради заобикалят стария средновековен град. Построено е метрото. Жителите на града се гордеят с факта, че той е обявен за европейска културна столица, при това не само благодарение на традициите или на известните музеи и галерии. Достатъчно е човек да се вгледа в интериора на някоя от малките църкви в покрайнините на града и ще бъде впечатлен от прелестните олтари, картини и статуи.

Интересни факти

 1. На герба на Мадрид е изобразена мечка, която яде плодове от мадроньо (сорт дива ягода, която според някои има магически свойства). През XIV в. горите около града са пълни с мечки.
 2. Мадрид е най-слънчевата столица в Европа и се намира на най-голяма надморска височина.
 3. От края на май до края на юли в мадридския парк Ретиро се организира „Фериа дел либро“ – най-прочутият книжен пазар в Испания.
 4. „Ел Корте Инглес“ е търговският център на Мадрид. Това е частно дружество с доходи, надвишаващи тези на авиокомпания „Иберия“.

Площад „Пуерта дел Сол“ – сърцето на Мадрид, е разположен на малката река Мансанарес. Оттук лесно може да се стигне до всички забележителности на испанската столица – Кралския дворец (Паласио Реал), центъра на Стария град („Пласа Майор“), необикновените кули на площад „Испания“, красивия площад „Сибелес“ и музея „Прадо“.

Мадрид – столицата на изкуството

В музея „Прадо“ се намира най-голямата колекция на испанска живопис в света. Метрополисът, разположен в сърцето на Испания, е прочут и с други забележителности и атракции.

За Мадрид „Прадо“ е това, което е „Лувър“ за Париж. В този музей от световна величина могат да се видят стотици шедьоври на майстори като Гоя, Пикасо, Ел Греко, Миро и Дали. Картината „Герника“ на Пикасо (намираща се в Центъра по изкуства „Кралица София“ – музей на изкуството на XX в. под патронажа на кралицата) оставя незабравимо впечатление у посетителите. Тя е поръчана от правителството на Републиката по случай Парижкото изложение. Творбата е протест срещу ужасите на Гражданската война в Испания. До 1981г. картината е изложена в галерия в Ню Йорк, понеже художникът решил, че творбата му ще се върне в Испания, когато в страната се установи демокрация. Посещението на пазара „Ел Растро“, който води началото си от Средновековието, е задължителна част от разходката из Мадрид. Първоначално тук всяка неделя се събират търговци на кожи, за да продават стоката си. По-късно към тях се присъединяват и други майстори и занаятчии. Днес на пазара може да се намери широка гама от старинни предмети, предмети на изкуството, старинни дрехи и книги. За съжаление пазарът е любимо място на джебчиите, най-вече в близост до Мира ел Рио Баха. Кралският дворец (Паласио Реал) е заобиколен от паркове. Ако някой се надява да срещне тук крал Хуан Карлос, ще се разочарова. През повечето време той обитава резиденцията си в околностите на Мадрид и рядко се появява в столицата. В замяна туристите могат да се възхищават на архитектурата на сградите и на фреските на италианския майстор Джовани Тиеполо.

Сред забележителностите тук са:

 • „Пласа Майор“;
 • Паласио Реал (панорамата на града);
 • Музея „Прадо“;
 • Археологическият музей;
 • Паркът „Ретиро“;
 • „Пуерта дел Сол“;
 • В близост до града – Ескориал, Толедо, Аранхуез, Сеговия;

Изображение: pixabay

330 Прегледа