Райна Кабаиванска е българска оперна певица. Носителка е на важни награди и е сред великите сопранови гласове от втората половина на XX век.

Родена е на 15 декември 1934 г., в Бургас. В София следва в консерваторията. Със спечелената през 1958 г. стипендия заминава да учи в Италия.

Дебютира на сцената с „Мантията“ на Пучини. Следват участия в редица италиански градове, а през 1961г. се представя в миланската „Ла Скала“. Тя прави впечатление с изключителната си музикалност и сценичната си подготовка. След изявите в лондонския Кралски театър „Ковънт гардън“ и Сан Франциско (САЩ) прочутата нюйоркска опера „Метрополитън“ сключва с нея договор за 15 сезона.

Една от любимите й роли е Чо-Чо-Сан от „Мадам Бътерфлай“ на Пучини, която тя пее в продължение на 33 години, дори на огромни сцени като Арена ди Верона (Италия).

Неповторимият й глас и изящното присъствие на сцената й носят световна слава – канят я прочути диригенти, пее с най-известните певци.

От 1992г. преподава в различни академии и университети, а през 2002г. учредява фонд в Нов Български университет за подготовка на млади таланти.

Изображение: lovetheater

391 Прегледа