Най-смъртоносната виелица в света е била в Иран, през 1972 година. При нея са загинали над 4 000 души. От 3-ти февруари до 10-ти февруари през 1972 година, страната е била покрита със сняг със височина 7,92 метра, затрупвайки пътища, електропроводи и селяни. Всъщност се смята, че едно малко селце е било погребано напълно, под снега. Виелицата е настъпила след 4-годишна суша, която е имало в Иран, а температурите по време на смъртоносната виелица достигнали до минус 25 градуса по Целзий. Това е довело до множество замразени тръби, което пък от своя страна направило така или иначе вече ниското предлагане на вода, още по-ограничено.

Допълнително за смъртоносните виелици:

  • Тяхната “смъртоносност” не се класифицира от размерите на снеговалежите, а по скоростта на вятъра и продължителността. За да се квалифицира една снежна буря като виелица, ветровете трябва да достигнат 56,33 км/ч и да продължат най-малко три часа.
  • Първата записана виелица в САЩ е била записана по време на бялата зима в периода 1880-1881 година, когато виелиците започнали през октомври и не отстъпили до февруари.
  • Комбинацията от виелица и ураган, от 1993 година се смята за буря на века. Тя се е разпространила от Куба до Канада, в продължение на три дни през месец Март, 1993 година.

Изображение: Pixabay

299 Прегледа