Вулканичният архипелаг на Коморските острови се издига от океана преди няколко милиона години, но един от неговите вулкани все още е активен.

Една молба за помощ и нейните последствия

В началото на XIXв., когато султаните от Коморите молят за покровителството на Франция срещу грабителските набези на жителите на Мадагаскар, те не предвиждат какви ще бъдат последствията от тяхната молба.

Според най-нови сведения на Коморския архипелаг първи се появяват персите – около 975г. В продължение на няколко века островите се намират под персийско и арабско влияние. Португалците, холандците и французите, които отварят фабрики през XVI в., не успяват да променят тази ситуация. Бреговете на островите са завладени от арабските султани и местните жители са принудени да се оттеглят към планините. Коморите стават център на източноафриканската търговия с роби, благодарение на която богатствата на султаните се увеличават значително. Непрекъснатите грабителски нашествия, най-вече от Мадагаскар, принуждават властите на Коморите да помолят Франция за помощ. Франция се съгласява да признае независимостта на островите, обявена през 1975г., при условие че всеки остров упражни самостоятелно правото си на избор. Резултатът е неочакван – Маоре (Майота) решава да запази връзките си с Франция. И досега жителите на острова имат статут на френски жители от отвъдморските департаменти.

Сред забележителностите тук са: Морони, вулканът Каргала, плантациите с подправки и цветя, предназначени за производство на парфюми, тропическата джунгла.

Интересни факти

  1. През 1938г. за първи път близо до бреговете на Южна Африка е открита латимерията – вид риба, за която се е смятало, че е изчезнала пред 70 милиона години. Събитието се превръща в сензация за учените. Други 200 вида риба са уловени във водите на архипелага на Коморските острови.
  2. От обявяването на независимостта през 1975г. на Коморските острови се извършват многобройни държавни преврати и често избухват бунтове.
  3. Коморските острови са открити през 1503г. По-голямата част от населението е съставена от потомци на арабите, смесени с народностите малгаши и банту.
  4. Само на Коморските острови живее вид маймуна, известна като лемур мангуста.

Изображение: travelstart.com.ng

333 Прегледа