Норвежкият изследовател Руал Амундсен е една от най-важните личности в историята на полярните изследвания. Той пътува и до Арктика, и до Антарктида и е първият човек, достигнал Южния полюс.

Руал Енгелбрегт Гравнинг Амундсен е роден в Борге, Норвегия, на 16 юли 1892г. Неговият баща, собственик на кораби, умира, когато Руал е на 14 години. Младежът винаги е искал да бъде полярен изследовател, но по желание на майка си следва медицина. След смъртта й Амундсен изоставя учението и тръгва по море.

На 25 години предприема първото си пътуване до Антарктика като участник в белгийска експедиция. После, през 1903г., със собствен кораб и екипаж се отправя да изследва Арктика. Към края на експедицията през 1906г. Амундсен става първият навигатор, успял да премине през Северозападния морски път от Атлантическия до Тихия океан – нещо, за което изследователите мечтаят от 400 години.

През 1909г. Робърт Пири и Матю Хенсън първи достигат Северния полюс. Тогава Амундсен решава пръв да стъпи на Южния полюс. Тръгва с четирима души, 52 кучета и четири шейни и стига до полюса на 14 декември 1911г.

През 1918г. Амундсен се опитва да преплава през Северния полюс с кораб, но ледът е прекалено дебел. През 1926г. заедно с двама спътници прелита над Северния полюс с дирижабъл – по-лек от въздуха летателен апарат. Амундсен умира близо до арктическия остров Шпицберген на 18 юни 1928г.

Изображение: thevintagenews

461 Прегледа