Итън Алън е патриот и войник. Печели важна ранна победа във Войната за независимост на САЩ. Алън предвожда група бойци, наречени Момчетата от Зелените планини, срещу британците при форт Тикондерога, където днес се намира Ню Йорк.

Итън Алън е роден на 21 януари 1738г. в Личфийлд, Кънектикът. През 1757г. се бие във Френско-индианската война. През 1762г. Алън започва да работи в чугунолеярна фабрика. Няколко години по-късно се премества в сегашния Върмонт.

По онова време Върмонт не е отделна колония. И Ню Хамшир, и Ню Йорк претендират за територията. За да подкрепи Ню Хампшир в спора, Алън организира Момчетата от Зелените планини. (Името на Върмонт идва от френските думи със значение „зелени планини“.) След започването на Войната за независимост на САЩ групата се сражава с британците.

На 10 май 1775г. Момчетата от Зелените планини завладяват форт Тикондерога. По-късно през същата година Алън е заловен от британците при безуспешно нападение над Монреал, Канада. Освободен е през 1778г. Тогава армията го произвежда полковник, но той не се бие повече във войната.

Алън прекарва по-късните години от живота си, опитвайки се да направи Върмонт щат. Ню Йорк все още иска територията за себе си и пречи на неговите усилия. След войната Алън дори преговаря с британците Върмонт да стане част от Канада. Това засяга репутацията му на американски патриот. Той умира на 12 февруари 1789г. в Бърлингтън, Върмонт.

Информация: Британика

Изображение: r.hswstatic.com

303 Прегледа