Джон Куинси Адамс – синът на президента Джон Адамс, става шестият президент на Съединените американски щати през 1825 г. Въпреки, че е интелигентен и отдаден на страната  си, Адамс не е много популярен. Постиженията му на дипломат и конгресмен засенчват неговия лишен от събития президентски мандат.

Ранни години

Джон Куинси Адамс е роден на 11 юли 1767 г. в Брейтрий (днешен Куинси), Масачузетс. Израства по време на Войната за независимост. Баща му е член на Континенталния конгрес. Майка му, Абигейл Адамс, също е изявен патриот. Адамс следва в Европа и в Масачузетс в колежа Харвард. След дипломирането си през 1787 г. учи право  и става адвокат в Бостън.

През 1797 г. Адамс се оженва  за Луис Катрин Джонсън. Двойката има четири деца – дъщеря и трима синове. Един от техните синове, Чарли Франсис Адамс, става член на Камарата на представителите и дипломат.

Ранна кариера

През 1794 г. президентът Джордж Вашингтон прави Адамс пълномощен министър  на САЩ в Нидерландия. През 1787 г. бащата на Адамс, вече президент, го назначава за посланик в Прусия. През 1802 г.  Адамс е избран в Сената на Масачузетс. През 1803 г. го избират в Сената на САЩ. След пет години се оттегля от Сената, за да практикува право.

през 1809 г. президентът Джеймс Мадисън дава на Адамс поста на пълномощен министър в Русия. През 1815 г. Адамс е определен за посланик във Великобритания. Завръща се в Съединените щати през 1817 г. и става държавен секретар при президента Джеймс Монро. Адамс помага за убеждаването на Испания да отстъпи контрола над Флорида на Съединените щати. Подпомага и създаването на доктрината Монро, предупреждение за европейските страни да не разпростират властта си в Западното полукълбо.

Президентски мандат

През 1824 г. Адамс е един от четиримата кандидати за президент. Андрю Джаксън получава най-много гласове, последван от Адамс. Никой обаче няма мнозинство, затова Камарата на представителите трябва да посочи победител. Тя избира  Адамс. Той поема властта през 1825 г.

По време на неговия мандат страната процъфтява, но той няма успех като лидер. Иска да създаде национален университет и да разшири пътищата. Поддръжниците на Джаксън в Конгреса обаче възпрепятстват повечето от законопроектите му. На изборите през 1828 г. Адамс губи от Джаксън.

Късна кариера и смърт

Адамс се оттегля през 1829 г., но почивката му е кратка. През 1831 г. Масачузетс го избира в Камарата на представителите. В Конгреса Адамс се противопоставя на разпространяването на робството. Помага да се положи началото на института. “Смитсониън”, който днес  управлява няколко музея във Вашингтон, окръг Колумбия. Адамс получава удар през 1848 г., докато говори в Камарата. умира в Капитолия два дни по-късно, на 23 февруари 1848 г.

Изображение: warontherocks.com

397 Прегледа