Като адвокат в американските колонии Джон Адамс се бори за независимост от Великобритания. Той става първият вицепрезидент на новите Съединени американски щати.

Ранни години

Джон Адамс е роден в Брейнтрий (днес Куинси), Масачузетс, на 30 октомври 1735 г. Баща му е фермер и водач на местната общност. След дипломирането си в Харвардския колеж през 1755 г. Адамс става адвокат. През 1764 г. се оженва за Абигейл Смит. Имат 5 деца. Една от дъщерите им умира още невръстна.

Революционна епоха

Адамс заема мястото на водач в борбата срещу британските закони в колониите. Все пак в ролята си на адвокат защитава британските войници, убили петима жители на колонии в Бостънското клане от 1770 г. За известно време това го прави непопулярен сред колонистите. Ала Адамс вярва, че законните права на всички би трябвало да се защитават.

През 1774 г. жители на Масачузетс избират Адамс в Континенталния конгрес. Там той поисква от Джордж Вашингтон да стане командир на континенталната армия – въоръжените сили на колониите по време на Войната за независимост на САЩ. Възлага на Томас Джеферсън да напише Декларацията за независимостта.

През 1779 г. Адамс е на служба в Конституционното събрание на Масачузетс. То съставя документ, който става конституция на щата през 1780 г. След това Адамс придружава Бенджамин Франклин в Париж, Франция. Там помага за сключването на Парижкия договор, който слага край на Войната за независимост на САЩ.

Вицепрезидентски мандат

През 1789 г. Адамс е втори след Джордж Вашингтон в президентските избори. В съответствие със системата от онова време Адамс става вицепрезидент. Избирателите преизбират двамата мъже през 1792 г.

По време на президентския мандат на Джордж Вашингтон започват да се формират политически партии. Адамс и Александър Хамилтън предвождат федералистите, които подкрепят силното централно управление. Противопоставят се на демократ-републиканците, ръководени от Джеферсън, които искат щатите да имат повече власт.

Президентски мандат

Адамс печели победа над Джеферсън в изборите през 1796 г. с малка разлика. Той не е популярен президент. Следва собствените принципи и не се вслушва в местните мнения. Адамс не се съгласява дори с други федералисти, особено с Хамилтън.

По време на президентския му мандат спорът между Съединените щати и Франция почти довежда до война. Французите очакват Съединените щати да ги подкрепят във военните действия срещу Великобритания. Съединените щати отказват и французите започват да задържат американски кораби. Хамилтън и други призовават да се воюва с Франция. Адамс обаче смята, че Съединените щати не са готови за още една война. Противопоставяйки се на собствената си партия, той сключва мир с Франция.

Адамс търпи още критики заради прокарването на законите за чужденците и за противодържавната дейност през 1798 г. Суровите закони правят по-трудно оставането на нови емигранти в страната. Наказват и всяка критика към правителството.

Поражение и смърт

Адамс губи от Джеферсън в президентските избори през 1 800 г. Умира само часове след Джеферсън на 4 юли 1826 г., на 50-годишнината от подписването на Декларацията за независимостта.

Изображение: history.com

485 Прегледа