Жабокът Кърмит, Бисквитеното чудовище и Голямото пиле са само част от героите, известни като мъпети. Техен създател е Джим Хенсън. Той измисля и думата мъпети като съчетание от „марионетка“ (вид кукла, която се движи с дърпане на конци) и пъпет (кукла).

Джеймс Мори Хенсън е роден на 24 септември 1936г. в Грийнвил, Мисисипи. Той създава мъпетите още докато учи в колежа. Повечето от куклите по онова време са направени от дърво. Хенсън търси за тях материал, който да им позволи да се движат по-лесно и да им даде възможност да проявят повече индивидуалност. Спира се на порест каучук и синтетични материали покрити с плат.

Мъпетите започват да се появяват в кратки епизоди по телевизионните програми в края на 50-те и през 60-те години на XX век. Стават особено популярни през 1969г., когато са включени в телевизионното предаване „Улица Сезам“. От 18.976г. до 1981г., те участват в своя собствена телевизионна програма „ Мъпет шоу“. По-късно се появяват в „Кукленото кино“ (1979г.) и в други филми. Хенсън работи и върху филми с други кукли, различни от мъпетите. Той умира на 16 май 199-г. в Ню Йорк.

Изображение: ksr-ugc.imgix.net

531 Прегледа