Дуайт Д. Айзенхауер, който е прославен генерал от времето на Втората световна война, става 34-тият президент на САЩ през 1953 г. Двата му мандата в Белия дом са време на мир и благополучие.

Ранни години

Дуайт Дейвид Айзенхауер е роден на 14 октомври 1890 г. в Денисън, Тексас. Той е трети от седемте синове на Дейвид Джейкъб Айзенхауер и Айда Елизабет Стоувър. Дуайт прекарва по-голямата част от детството си в Абълин, Канзас. Той завършва през 1915 г. Американската военна академия в Уест Пойнт, Ню Йорк. През 1916 г. се оженва за Мейми Джинива Дауд. Имат двама синове.

Военна кариера

През Първата световна война командва танков тренировъчен център. След войната служи в САЩ, в зоната на Панамския канал, в Европа и на Филипините. Той служи и като първи помощник в щаба на генерал Дъглас Макартър.

По време на Втората световна война е командващ на американските сили в Европа. Той ръководи и операции в Северна Африка. През декември 1943 г. Айзенхауер става върховен командващ на съюзническите сили. Той ръководи десанта в Нормадия на 6 юни 1944 г. Същата година Айзенхауер получава най-високия военен чин в САЩ – армейски генерал с пет звезди.

След войната Айзенхауер служи до 1948 г. като началник-щаб на армията. През 1950 г. е избран за първия върховен командващ на армиите на НАТО (Организацията на Северноатлантическия договор).

Президентски мандат

През 1952 г. Айзенхауер спечелва президентската номинация на Републиканската партия. За вицепрезидент с неговата бюлетина се кандидатира сенаторът Ричард Никсън. На изборите побеждава кандидата на Демократическата партия Адлай Стивънсън.

Като президент Айзенхауер помага за прекратяването на Корейската война през 1953 г. Той се опитва да разреши проблемите възникнали между САЩ и Съветския съюз след края на Втората световна война. Айзенхауер се обявява по-ниски данъци и по-малък държавен контрол върху икономиката.

През 1955 г. Айзенхауер получава инфаркт. Той бързо се възстановява и решава да се кандидатира за втори мандат. На изборите през 1956 г. отново побеждава Стивънсън.

Този път Айзенхауер е изправен пред сериозни проблеми в страната и в чужбина. Най-голямата трудност, която среща в страната е интегрирането на тъмнокожи деца в училищата. Някои хора по онова време смятат, че не бива да се позволява на учениците от афроамерикански произход да посещават училища, в които учат бели. През 1954 г. Върховният съд постановява да им се разреши да учат в едни и същи училища. Но през 1957 г. губернаторът на Арканзас не позволява на девет афроамерикански ученици да влязат в гимназия в Литъл Рок. Айзенхауер изпраща федералната армия да пази децата от разгневени бели.

Също през 1957 г. Съветският съюз изстрелва в Космоса първия изкуствен спътник – “Спутник” 1. САЩ правят всичко възможно да изстрелят през 1958 г. свой спътник в орбита около Земята – “Експлорър” 1. През същата година Айзенхауер одобрява създаването на НАСА (Национално управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство).

Айзенхауер посещава много страни по света, за да подобри отношенията на САЩ с тях. През 1959 г. той посреща в САЩ съветския ръководител Никита Хрушчов. Но заплануваното посещение не се осъществява заради американския шпионски самолет, който Съветскиятсъюз сваля над своя територия.

Оттегляне

Вицепрезидентът на Айзенхауер – Ричард Никсън, губи президентските избори през 1960 г. от кандидата на Демократическата партия Джон Кенеди. През месец януари следващата година Айзенхауер се оттегля във фермата си в Гетисбърг, Пенсилвания. Той умира от инфаркт на 28 март 1969 г. във Вашингтон.

Изображение: history.com

597 Прегледа