Четирийсет и вторият президент на САЩ, Бил Клинтън, служи два мандата – от 1993 до 2001г. Той е популярен лидер, при когото икономиката на страната бележи растеж. В същото време Клинтън става вторият президент в американската история, който е подложен на импийчмънт – официално обвинение в престъпление. (Първият е Андрю Джонсън през 1868г.).

Ранни години

Уилям Джеферсън Блайт III е роден на 19 август 1946г. в Хоуп, Арканзас. Баща му загива в автомобилна катастрофа, преди той да се роди. Майка му Вирджиния Дел Блайт се омъжва по-късно за Роджър Клинтън и той приема неговото име.

Клинтън завършва Джорджтаунския университет във Вашингтон през 1968г. След това отива да учи в Оксфорд (Англия). През 1973г. се дипломира като юрист в Йейлския университет. През 1975г. Клинтън се оженва за Хилари Родъм, която също учи право в Йейл. Те имат една дъщеря.

Политическа кариера

През 1974г. Клинтън се кандидатира за Камарата на представителите, но губи. Две години по-късно е избран за главен прокурор на Арканзас. През 1978г. става губернатор на щата. Клинтън губи изборите през 1980г., но печели отново две години след това. Гласоподавателите го преизбират още три пъти. Като губернатор Клинтън реформира образователната и данъчната система на Арканзас.

Президентски мандат

През 1992г. Клинтън става кандидат на Демократическата партия за президент. Той избира сенатора Ал Гор за свой вицепрезидент. Клинтън побеждава опонента си от Републиканската партия, президента Джордж Буш. Встъпва в длъжност  през януари 1993г.

Клинтън постига много успехи през първия си мандат. Той назначава на важни постове жени и представители на малцинствата. Клинтън успява да постигне важно търговско споразумение между САЩ, Канада и Мексико. Президентът Клинтън съдейства за организиране на мирни преговори в Близкия изток между Израел и палестинците. През 1994г. той подпомага завръщането на власт на сваления хаитянски президент Жан Бертран Аристид.

Но планът на Клинтън за реформиране на системата на здравеопазването се проваля. Той и съпругата му се оказват свързани с бизнес скандал, който става известен като аферата Уайтуотър. Въпреки това Клинтън побеждава републиканеца Боб Доул на президентските избори през 1996г. Много хора са доволни от президентството на Клинтън, защото икономиката се развива добре.

През 1998г. обществеността научава, че Клинтън е имал недопустими отношения с млада стажантка в Белия дом. Камарата на представителите при американския Конгрес гласува да го подложи на импийчмънт, което означава да го обвини в извършване на престъпление. Камарата обвинява президента, че е лъгал под клетва и че се е опитал да спре разследването по случая. През 1999г. Сенатът намира Клинтън за невинен.

Въпреки импийчмънта Клинтън продължава да бъде популярен. През последната година от президентството си той съдейства за постигане на мирни споразумения в Близкия изток и в Северна Ирландия. Вицепрезидентът на Клинтън Ал Гор губи изборите през 2000г., на които печели Джордж Буш младши.

Годините след президентството

След като напуска президентския пост, Клинтън продължава активно да се занимава с политика. Изнася лекции и произнася речи в редица събития. През 2001г. основава фондацията „Уилям Дж. Клинтън“. Организацията разглежда животрептящи въпроси, засягащи хората във всяко кътче на света. Сред тях са здравеопазването, икономическите проблеми и климатичните промени. През 2004г. в Литъл Рок отваря врати президентската библиотека и музей „Уилям Дж. Клинтън“.

Изображение: static-13.sinclairstoryline

388 Прегледа