Авраам е важна фигура в еврейската, християнската и ислямската религия. Смятат го за патриарх, прародител на народа на Израел.

Историята на Авраам е разказана в “Битие”, първата книга от Библията. Съвременни археолози откриват глинени плочки, които допълват животоописанието му.

Според Библията Авраам дошъл от Ур в Месопотамия (днешен Ирак). Неговият народ бил от овчари, които се местели от място на място.

Преди около 4 000 години, се установили близо до Харан в днешна Турция. Там Бог наредил на Авраам да изостави народа си и да тръгне към нова земя. Авраам се подчинил.

На 75-годишна възраст тръгнал към Ханаан (земята, където сега се намира Израел) със съпругата си Сара и други. Бог му бил обещал, че той и децата му ще наследят тази земя. Отначало Авраам и Сара сметнали, че са твърде възрастни, за да имат деца. Прислужницата на Сара родила Исмаил – първото дете на Авраам. Но по-късно Сара родила Исаак. Според библията, Авраам умрял на 175 години.

Исаак наследил Ханаан. След смъртта му тя се паднала на сина му Яков. Бог заменил името на Яков с Израел. Неговите потомци били евреите. В християнството

Авраам се смята за баща на всички, които вярват в Бога. Авраам е важен и за мюсюлманите. За тях се казва, че са потомци на сина на Авраам, Исмаил. В Корана, свещената книга на исляма, се споменава, че Авраам и Исмаил построили Кааба. Кааба, светилището в Мека, Саудитска Арабия, е най-святото място в ислямския свят.

Изображение: assetsnffrgf-a.akamaihd.net

766 Прегледа