Преди повече от 1000 години крал на име Алфред спасява част от Англия, като не позволява да попадне под властта на Дания. По това време Англия е разделена на няколко малки кралства и Уесекс е едно от тях. Алфред е негов крал. Въпреки че другите кралства се подчиняват на датчаните, той запазва свободата на Уесекс. Един от най-обичаните английски крале е известен като Алфред Велики.

Битки срещу датчаните

Алфред е роден през 849г. Той е най-младият син на Етелулф, владетел на Уесекс. Най-големият брат на Алфред Етелред става крал след Етелулф. Когато Етелред умира през 871г., Алфред заема трона.

Народът на Алфред е от саксонци, които заедно с англи и юти пристигнали в Британия от Германия няколкостотин години по-рано. Всички са заплашени от датчаните, нашественици от Северна Европа. Датчаните са наричани и викинги.

Покоряват няколко английски кралства. През 871г. и отново между 876 и 878 г. войските на Алфред от Уесекс се сражават срещу нашествениците. Накрая датският крал отстъпва.

През 886г. Алфред излиза извън Уесекс и освобождава Лондон. След това всички англичани, които не са управлявани от датчаните, го приемат за крал. Синът и внуците на Алфред накрая придобиват власт над цяла Англия.

Кралска роля

Алфред е не само дързък воин. Той е и умен организатор, който знае как да строи укрепления, да използва кораби и да създава съюзи. В мирно време е мъдър владетел и се опитва да защитава слабите от лоши съдии. Дава на народа си и по-добри закони.

Алфред обича учението. Чете книги на латински и наема учени да ги преведат на английски. Понякога самият той превежда. Англосаксонската хроника, документът за ранната история на Англия, е започната при неговото управление. Алфред умира през 899г.

  • Изображение: ancient-origins.net
855 Прегледа