Алберт Айнщайн е един от гениите в историята на науката. Той развива много теории, които променят представите за пространството, времето, материята, енергията и гравитацията.

Ранни години

Алберт Айнщайн е роден в еврейско семейство на 14 март 1879 г. в Улм, Германия. В училище не се справя добре, но проявява интерес към математиката и науката. В колежа изучава физика и математика. След като завършва през 1900 г., постъпва на държавна служба, но продължава да се занимава и с физика.

Научни открития

През 1905 г. Айнщайн предизвиква сензация с публикуването на пет значителни научни труда. Те завинаги променят начина, по който хората възприемат Вселената. Един от тях съдържа напълно нови идеи за свойствата на светлината. Най-вече заради него Айнщайн е удостоен с Нобелова награда за физика през 1921 г.

В друг труд Айнщайн представя така наречената днес Специална теория на относителността. Според тази теория пространството и времето са относителни величини. Това ще рече, че те се променят в зависимост от скоростта, с която се движат хората. Тази идея е новаторска. Специалната теория на относителността променя и представата на учените за енергията и материята (Материята е всичко, което заема място в пространството.)

По-късни години

Когато през 1933 г. нацистите идват на власт в Германия, Айнщайн напуска страната. Той се установява в САЩ.

През Втората световна война Айнщайн настоява САЩ да създадат ядрени оръжия. Той смята, че те са нужни, за да бъдат победени нацистите. САЩ наистина създават през 1945 г. първата атомна бомба. Но Айнщайн не участва в разработването й. След Втората световна война той се бори да не се допусне използването на атомни оръжия в бъдеще. Айнщайн умира в Принстън, Ню Джърси, на 18 април 1955 г.

Изображение: freemeditation.com

450 Прегледа