Преди стотици години хора, наречени англо-саксонци, живели в Англия и я управлявали. Те били потомци на три различни народа. Англите и саксите дошли от различни части на днешна Германия, а ютите пристигнали от полуостров Ютланд, Дания.

През V век келтските брити, населяващи Англия, помолили англите, саксите и ютите да ги защитят от свирепите племена на север. В замяна им отстъпили територия. Постепенно те станали по-силни и изласкали бритите, превръщайки се във владетели на земята.

Накрая името англосаксонец започнало да се използва за всички народи, живеещи в Англия, като англи, сакси и юти, смесени с други нашественици и с местните брити. Англосаксонците говорели език, който представлявал ранна форма на английския и днес се нарича староанглийски. Живеели в къщи, направени от дърво, тръстика (слама) и клони, преплетени заедно и покрити с кал или глина. Когато калта или глината се втвърдяла, се получавал твърд покрив или стена. Англосаксонците се изхранвали с фермерство. Отглеждали зърнени храни, плодове и зеленчуци, както и добитък.

Управлението на англосаксонците приключило през 1066г. През тази година Англия била завладяна от френските войски на Вилхелм (Уилям Завоевателя), херцог на Нормандия – това е известното Норманско нашествие в Англия.

Изображение: historyhit.com

1 072 Прегледа