Американците от азиатски произход са хора в Съединените щати, чиито прадеди са дошли от Азия. Много от тях са родени там и по-късно се преместват или емигрират в Америка. Доста други обаче са родени в Съединените щати. Семействата им често са в страната от няколко поколения.

Корените на американците от азиатски произход са в различни страни. Най-големите групи имат прадеди в Китай, Филипините, Индия, Виетнам, Корея или Япония. На много други прадедите са от Камбоджа, Лаос, Пакистан или Тайланд. По-малки групи произхождат от други азиатски страни. (Съвсем малка група води корените си от Близкия изток. Много от тези хора обаче са известни повече като американци с арабски произход.)

Първи азиатски емигранти

Азиатци започват да имигрират в Съединените щати чак през XIX век. Първите работници от Китай пристигат в САЩ около 1820г. Златната треска в Калифорния в средата на XIX век довежда много китайци на Западното крайбрежие. През 60-те години на XIX век около 15 000 китайски работници помагат да се строи трансконтиненталната жп линия. В началото почти всички китайски емигранти са млади мъже. Искат да изкарат пари и възнамеряват да се върнат в родината си. Други решават да останат.

Междувременно през 50-те и 60-те години на XIX век китайци и японци започват да пристигат на Хаваите, за да се трудят в плантациите за захарна тръстика. Хиляди японци се присъединяват към тях през 80-те години на XIX век. В началото на XX век в хавайските плантации се появяват и работници от Корея и Филипините.

Към края на XIX и началото на XX век много имигранти от Япония, Корея и Филипините се установяват на Западното крайбрежие. По-малък брой идват от Индия. Много азиатски имигранти са наети във ферми в Калифорния.

Дискриминация

Азиатските имигранти често се сблъскват с дискриминация или недобро отношение от страна на белите. Освен това американското правителство не им позволява да станат граждани на САЩ, което означава, че нямат равни права с европейските имигранти.

Накрая правителството приема закон, за да попречи на азиатците да имигрират в Съединените щати. През 1882г. американският Конгрес приема Закона за изключване на китайци. Този закон забранява на китайците да имигрират в Съединените щати. Имиграционният закон от 1924г. спира имиграцията от цяла Азия.

Въпреки дискриминацията редица американци от азиатски произход създават семейства, започват бизнес и изграждат общности в Съединените щати. Децата им, родени в страната стават американски граждани. Много от тях служат в американската армия.

Интегриране на японци

През 1941г. Япония напада американската военна база Пърл Харбър на Хаваите. След това Съединените щати се включват във Втората световна война. По време на войната американското правителство гледа на всички американци с японски произход като на възможни врагове. Няма доверие дори на тези, които са родени в Съединените щати и са американски граждани.

Правителството принуждава японците от Западното крайбрежие да се преместят в специални лагери за интегрирани. Те живеят в лагерите до края на войната през 1945г. Губят работата си, а често и земята, домовете и фирмите си. Въпреки това хиляди американци от японски и друг азиатски произход служат в американската армия по време на войната.

През 1989г. Конгресът се извинява на американците от японски произход за отношението към тях по време на Втората световна война. Правителството дава по 20 000 долара на всеки, който е надживял интегрирането.

Нови закони и нови имигранти

След Втората световна война Конгресът приема закони, които водят до по-справедливо отношение към американците от азиатски произход. Законът за имиграция и натурализация от 1952г. дава право на всички американци от азиатски произход да бъдат граждани на САЩ. Законът за имиграция от 1965г. позволява на хора от всяка азиатска страна да имигрират в САЩ.

След 1965г. нови азиатски имигранти пристигат в Съединените щати. Много от тях идват от Корея и страните от Югоизточна Азия, особено от Виетнам. Имигрантите често бягат от войни в родните си страни. Но азиатците идват и да си търсят препитание. Например голям брой индийци започват да работят в Съединените щати като лекари, учени, инженери или компютърни специалисти.

Американците от азиатски произход днес

До 2000г. американците от азиатски произход в Съединените щати наброяват повече от 10 милиона. Представляват около 4 процента от населението на САЩ. Около половината от тях живеят на запад, особено на Хаваите и в Калифорния. На изток най-многобройни са Ню Юорк. През 2000г. над 65% от тях са граждани на САЩ.

Днес някои американци от азиатски произход все още имат усещането, че другите гледат на тях като на пришълци. Независимо от това мнозина са постигнали големи успехи в икономическо и образователно отношение. Те продължават да са важна част от обществото в САЩ, както са били над 150 години.

Изображение: libwww.freelibrary.org

321 Прегледа