Аборигените (туземните жители) са групи хора, които живеят в една област в продължение на хиляди години. В миналото аборигените обитавали райони, отдалечени от други култури. Били непознати, докато в техните земи не се появили пришълци.

Днес в света са останали малко места, където пришълците не са засегнали културата на аборигените. аборигени все още живеят във влажните тропически гори на Южна Америка, на остров Нова Гвинея и в планините на Малайзия и Филипините. до голяма степен са запазили първоначалния си начин на живот. Общността на австралийските аборигени вероятно е най-известна. Те идват в Австралия преди повече от 40 000 години и продължават да живеят там и днес.

Първоначално австралийските аборигени били племена от ловци и събирачи, които се местели от място на място, за да намерят храна и вода. Живеели в пещери или си правели заслони от клони, кора и животински кожи. Мъжете ловели риба и преследвали животни. Жените събирали растения, яйца и друга храна.

Животът на аборигените се променил, когато европейците пристигнали в Австралия преди повече от 200 години. Европейците ги принудили да напуснат своята земя и да променят бита си. Много аборигени загинали, защитавайки земята си. Други умрели от болестите донесени от европейците.

Днес аборигените живеят във всички части на Австралия и вършат всякаква работа. Много от тях са бедни. Нямат възможностите на повечето други австралийци.

Изображение: tjapukai.com.au

341 Прегледа