Абнаките (известни още като абенаки и уабанаки) са група коренни американски племена, които първоначално живеели в днешна Нова Англия, в западната част на Канада. Към тях принадлежат също пасамакодите, пенобскотите и пенакоките.

Абнаките ходели на лов за различни животни: мечки, елени и американски лосове. Ловели риба в езерата и реките. Крайбрежните племена хващали омари и събирали стриди и миди. Южните племена отглеждали царевица, тикви и боб.

Абнаките обикновено живеели на малки групи от роднински семейства. Част от годината групите прекарвали в постоянни селища, останалата – в ловни лагери. За къщи им служели конусовидни вигвами, направени от дървена рамка, покрита с кора на дърво.

В началото на XVII век на територията на абнаките започнали да пристигат европейци. Повечето били търговци, които предлагали метални сечива и други европейски стоки в замяна на животински кожи. Ала европейците донесли болести като едрата шарка, която убила хиляди хора от племето.

След Войната за независимост на САЩ (1775-1783) американците завземат голяма част от територията на племето. Без земя абнаките вече не могат да останат верни на своите традиции. Някои успяват да променят начина си на живот и оцеляват. Към края на XX век около 1000 абнаки живеят в Квебек, Канада. В Съединените щати живеят над 6000 абнаки.

309 Прегледа