Килиманджаро е един от най-високите самостоятелни планински масиви в света. Намира се в най-привлекателния за туристите район на Танзания.

Планината, която разделя

Най-често Килиманджаро се снима откъм Кения. Обикновено оттук започват изкачването си и туристите, които мечтаят да покорят “белият покрив” на Черния континент.

От няколко десетилетия западноевропейските туристи охотно прекарват почивката си в Кения. Същевременно те посещават националния парк Серенгети и планината Килиманджаро, които се намират в Танзания. До 1977г. нещата са прости. Достатъчно е да се качиш на джип и да пресечеш зелената граница, за да можеш да се насладиш на природните чудеса на съседната страна. Но по този начин валутните приходи отиват само в бюджета на Кения, където туристите се настаняват и плащат за извършените услуги. Танзания обаче не получава нищо, въпреки че именно тя предлага по-голямата част от атракциите, свързани с участието в сафари – лъвове и слонове в околностите на вулкана Нгоронгоро, езерото Маная и , разбира се, Килиманджаро. На 4 февруари 1977г. Танзания затваря границите си. Впоследствие държавата започва да полага усилия за развитието на собствен туристически сектор – който иска да се наслаждава на очарованието на танзанийската природа, трябва да отседне в страната. За съжаление амбициозният план пропада – печалбите се оказват по-ниски от очакваните, затова след шест години границите отново се отварят.

Развито е селското стопанство: по склоновете на масива се отглеждат банани, кафе и памук. Развит е и туризмът.

Интересни факти

  • Затварянето на границата между Кения и Танзания през 1977г. оставя над 1 000 туриста в безизходица – тогава са реквизирани 200 джипа и 29 самолета.
  • Действието на книгата и на известния филм „Цар Лъв“ се развива в района на Килиманджаро.
  • Екранизацията на разказа „Снеговете на Килиманджаро“ (с Грегъри Пек и Ава Гарднър в главните роли) се радва на огромен успех.
  • През 1889г. Ханс Майер е първият човек, изкачил най-високата точка на Килиманджаро.7

Килиманджаро е внушителен планински масив с три основни върха: Шира, Мауензи, Ухуро (Кибо). Сега туристите могат да участват в петдневни екскурзии, по време на които могат да се изкачат на връх Ухуро и по-точно до Гилманс Пойнт, където е построен заслон.

Килиманджаро – най-високата планина в Африка

Величествената планина Килиманджаро се извисява като самотен паметник в Източноафриканското плато, близо до северната граница на Танзания. Неговите покрити със сняг върхове се виждат от стотици километри.

Много туристи посещават Танзания, за да се изкачат на Килиманджаро. Не е нужно да си алпинист, за да успееш в това начинание. Склоновете са полегати, а на някои места може да стигнеш до вечни ледници без помощта на вериги и куки. Изкачването е омагьосващо благодарение на разнообразния пейзаж и прелестната растителност. Тук преминаваме през няколко климатични пояса. Саваната и обработваемите планини достигат  2 000 метра надморска височина, тропическите гори виреят до 4000 м, алпийските пасбища до 4 800м, а по-нагоре има вечни снегове и ледници. Килиманджаро е изстинал вулкан от Източноафриканското плато, на територията на Северна Танзания, близо до границата с Кения. Тук се намират няколко национални парка. На територията на най-красивия от тях е разположен кратерът Нгоронгоро с диаметър 20 км, източник на вода  и храна за много животински видове.

Много племена предават на планината Килиманджаро божествено значение. За масаите например тя е „Планината на светлината“. Планината добива известност благодарение на разказа на Ърнест Хемингуей „Снеговете на Килиманджаро“, в който авторът пише: „Почти до самия връх лежи изсъхнал и вкочанен труп на леопард. Никой не може да обясни какво е търсил леопардът на такава височина“. Това, което разказва Хемингуей, е самата истина – през 1926г. на мястото, наречено по-късно „Леопард Пойнт“, двама английски монаси се натъкват на скелет от леопард.

Съществуват различни хипотези за произхода на името Килиманджаро. Според една от тях първите племена, които се установяват по тези места, не са имали една дума за целия планински масив, а са използвали две думи, с които означавали двата най-високи върха – Кипо и Кимауензи. Мисионерът Йохан Лудвиг Крапф превежда името по следния начин: kilima означава „планина“, njiaro – „каравана“.

457 Прегледа