Дълбокотъканен масаж е вид масаж, при който се използва по-силен натиск, в сравнение с шведския масаж. Той е добра опция, в случай че страдате от хронични мускулни проблеми като например болезненост, травми, мускулни болки или дисбаланс. Може да е от помощ за облекчаване на стегнати мускули, при хронични мускулни болки и тревожност.

Този вид масаж предлага комбинация от физически и физиологични ползи. За разлика от други видове масажи, които се фокусират върху отпускането, дълбокотъканният масаж помага за лечението на мускулни болки и премахване на сковаността. Дори е направено проучване, което сочи, че този вид масаж спомага за редуциране на болката при хора с хронична болка в долната част на гърба. Авторите на проучването оприличават ефекта от този масаж с този, от употребата на нестероидни противовъзпалителни средства от типа на ибупрофен.

Какво се случва по време на процедурата?

Първото нещо, което ще направи масажистът е да ви попита за проблемните зони. Местата, на които изпитвате болка. Причината е, че този тип масаж може да се прилага върху цялото тяло или само върху проблемни зони.

По време на дълбокотъканен масаж, вашият масажист обикновено ще използва бавни удари и дълбок натиск с пръст, за да облекчи напрежението от най-дълбоките слоеве на вашите мускули и съединителни тъкани. Също така, още в началото на масажа вашите мускули ще бъдат затоплени чрез леко докосване, за да се отпуснете по-добре.

По време на този масаж можете да бъдете изцяло без дрехи или само по бельо. Типичната продължителност на този вид масаж е между 60-90 минути.

Дълбокотъканен масаж може да бъде по-интензивен, но не трябва да чувствате абсолютно никаква болка или раздразнение.

Обобщение

Този тип масаж помага за:

  • той е добра опция, ако имате много натрупано мускулно напрежение или хронична болка;
  • изключително ефективен при по-силни болки;
  • полезен при спортни наранявания;
  • фибромиалгия;
  • плантарен фасциит;
  • при високо кръвно;
  • ишиас;

Желателно е да избягвате дълбокотъканен масаж, в случай че сте прекалено чувствителни на натиск.

332 Прегледа