Аквариумът може да бъде малък съд за няколко декоративни рибки. Но понякога е и сграда, която представя голяма сбирка от морски животни. Аквариумите дават на хората възможност да наблюдават екосистема, много по-различна от тяхната собствена.

Видове аквариуми

Много хора поддържат домашни (стайни) аквариуми като хоби. Популярни са златните рибки, рибките гупи, данио, скалария, кардинал. Домашните аквариуми може да са със размерите на купа или големи колкото цяла стена. За да оцелеят рибките, собствениците трябва да се грижат аквариумите им да са чисти и водата да бъде с подходяща температура. Налага се да осигуряват подходяща температура. Налага се да осигуряват и подходяща по вид и количество храна.

Обществените аквариуми са сгради с големи резервоари с риби и други водни животни. В различни резервоари има риби, животни и растения от студени, топли, сладки и солени води. Хората идват, за да видят рибите и да научат за тяхната среда. Обществените аквариуми често се грижат и за болни и ранени животни. Морските биолози им помагат да се възстановят и после ги връщат сред дивата природа.

История

Хората са отглеждали риби в изкуствена среда в продължение на поне 4 500 години. Древните египтяни и римляни държали риби в аквариуми. Китайците развъждали златните рибки в езерца и купи. Изкуствени езерца, пълни с риба, по-късно станали популярни в европейските градини. Тенденцията се разпространила в Северна Америка през XIX век. През 1835г. Зоологическото дружество в Лондон, Англия, открива първият обществен аквариум. Скоро подобни на него се появяват и в други големи градове.

Изображение: i.ytimg.com

355 Прегледа