Кървавият диамант е известен още като конфликтен” и “диамант на войната”. Той се продава, за да се финансира тероризма или други актове на насилие, включително и гражданската война. Търговията с кървав диамант е била призната за световен проблем с терористичните организации в широк кръг от народи, които се възползват от търговията с тези диаманти.

Проблемът с кървавият диамант е най-тежък в Африка, където са засегнати няколко държави, включително Либерия, Ангола и Сиера Леоне, където водещи организации като “Организацията на обединените нации” да приемат резолюции за борба с кървави диаманти.

За терористичните организации, диамантите се разглеждат като идеална валута, поради традиционния затворен характер на диамантената индустрия. Трудността при проследяване и наблюдение на диамантите прави “вмъкването” на кървавите диаманти, при законните много лесно и от момента, в който ситуацията бъде реализирана, диамантите вече изчезвали. Няколко търговски организации са започнали да реагират под потребителския натиск по отношение на кървавите диаманти, що се отнася до по-добро изпълняване на проследяването и контрола.

Въпреки, че достъпът до диамантените мини е ограничен, определени хора могат да се занимават с контрабанда на диаманти, за продажба. Тези хора често се споразумяват със различни организации за необработените диаманти, продавайки ги на ниска цена, а после ги препродават на други организации или групи, които могат успешно да изнесат диамантите вън от страната. Полученият скъпоценен камък е познат като “кървав диамант”, защото средствата придобити от продажбата на тези скъпоценни камъни, след това обикновено бива похарчена за закупуването на оръжия.

Понякога, кървавите диаманти могат да бъдат изтъргувани директно за оръжия, за да се намали възможността за проследяване на сделката. В други случаи, диамантите могат да бъдат обменени за валути на различни народи, често депозирани в офшорни или други банкови сметки, извън страната на “търговеца”. Заради огромната координация, която е направена, доста хора подозират, че няколко национални правителства са въвлечени във търговията на кървав диамант.

Пазарът на кървав диамант представляват сериозен политически и социален проблем. Много хора са убити, докато са преследвали кървави диаманти, включително работници в мини, които са били принудени да извършват контрабанда на диаманти, за да издържат нарастващите си семейства или за да могат да плащат на такива, които са заплашвали семействата им. Оръжията, които са поръчани с парите от въпросните кървави диаманти се използвали за насилие, създаване на граждански войни, в които невинни лица биват пострадали и т.н. Милиарди долари са били придобити от продажбата на тези “диаманти на войната”, довели до смъртта на милиони хора.

Признавайки за проблема с кървавият диамант, професионални организации са се обединили с правозащитни организации, за да намерят начин да сложат край на търговията. Много диаманти вече се продават със удостоверения, посочващи, че диамантите са били внимателно проследявани във всяка стъпка от производствения процес – от добива, до създаването на бижутата, за да се гарантира на потребителите, че те не са в подкрепят незаконната търговия. Други народи с диамантени находища като Канада, например, са насърчили търговията с техните чисти “Арктически диаманти”, за които не е позволено да бъдат смесени с необработени камъни от други места.

508 Прегледа