Акупунктурата е древна китайска форма на лечение. Състои се в пробождане на кожата с тънки игли за облекчаване на болката. Днес акупунктурата е популярна и в Европа, в Северна и Южна Америка и в Австралия.

Съвременните лекари приемат, че тя може да потиска болката и чувството за гадене. Някои лекари препоръчват акупунктурата, придружена с медикаментозно лечение, при страдания като астма, високо кръвно налягане, лошо храносмилане и стрес. Китайски лекари дори я използват вместо упойка при хирургически операции.

Хората, които се занимават с акупунктура, трябва да посещават курсове, за да се научат да я прилагат правилно. На много места само дипломирани лекари имат право да я практикуват.

По време на лечението пациентът ляга на маса, а лечителят забива специални игли в определени точки на тялото. Иглите са изработени от метал и са дебели приблизително колкото човешки косъм. Обикновено влизат в кожата на дълбочина по-малко от 1 см. Съществуват стотици възможни точки, където се вкарват иглите, всяка с различен ефект.

Лекарите не са сигурни как действа акупунктурата. Според някои иглите карат тялото да произвежда обезболяващи химични съединения. Други смятат, че иглите възпират сигналите за болка да стигнат по нервите до мозъка. А трети предполагат, че акупунктурата притежава плацебо ефект – с други думи, лечението действа само защото пациентът вярва в него.

359 Прегледа